Desetine hiljada pristalica Izraela okupilo se u Vašingtonu

Desetine hiljada pristalica Izraela okupilo se u Vašingtonu

Na desetine hiljada pristalica Izraela okupilo se u utorak u Nacionalnom tržnom centru pod visokim obezbeđenjem, izražavajući solidarnost u borbi protiv Hamasa i povikavši „nikad više“, piše AP.

„Marš za Izrael“ ponudio je glasnu i dvostranačku podršku jednom od najbližih američkih saveznika pošto su se pojačale kritike zbog izraelske ofanzive u Gazi, pokrenute krvavim upadom Hamasa 7. oktobra.

Gledajući na more izraelskih i američkih zastava, vođa većine u Senatu Čak Šumer, predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson i lider demokrata u Predstavničkom domu, Hakim Džefriz, izašli su zajedno na binu i, sa republikanskim senatorom Džoni Ernstom iz Ajove, uhvatili se za ruke. „Mi stojimo uz Izrael“, skandirao je Šumer.

Ipak, ispod te projekcije jedinstva, demokrate su oštro podeljene oko kursa Izraela i njegovog tretmana prema Palestincima. Predsednik Džo Bajden sada poziva Izrael da obuzda neke od svojih taktika za ublažavanje patnje civila u Gazi nakon što je izrazio punu solidarnost sa Izraelcima u prvim nedeljama rata.

Niz govornika izašlo je na scenu da osudi napad Hamasa i ono što su rekli je žestoko širenje antisemitizma na međunarodnom nivou, „sramota za sve civilizovane ljude i nacije“, po rečima izraelskog predsednika Isaka Hercoga, koji se obratio okupljenima putem video snimka. .

Posle „najvećeg masakra od Holokausta“, rekao je, „pozovimo zajedno, nikada više“.

„Niko nas neće slomiti“, zakleo se. „Mi ćemo ponovo ustati. … Nema većeg i pravednog razloga od ovoga“.

Ernst je rekao da se brutalnost Hamasa ne može precijeniti. „Oni ubijaju bebe“, rekla je. „Oni siluju žene. Zlostavljaju starije. Kako bi bilo ko u Americi mogao da saoseća sa ovim teroristima je nedokučivo.

Militanti Hamasa upali su u Izrael iz Gaze u iznenadnom upadu 7. oktobra, ubivši više od 1.200 ljudi i uzevši više od 200 talaca. Izrael je odgovorio višenedeljnim napadima u Gazi, u kojima je ubijeno više od 11.000 Palestinaca, saopštilo je Ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas.

Rejčel Goldberg, majka Herša Goldberga-Polina, koji je uzet kao talac dok je prisustvovao muzičkom festivalu koji je napao Hamas, rekla je da su dani od napada bili „mučenje usporenog snimanja“.

„Ova Božja deca imaju od 9 meseci do 87 godina“, rekao je Goldberg o taocima odvedenim u Gazu. „Oni su hrišćani, muslimani, Jevreji, budisti i hinduisti. Zašto su ostavljeni pod zemljom u prašini?“

Odeljenje za unutrašnju bezbednost označilo je marš kao bezbednosni događaj „nivoa 1“, najvišu klasifikaciju u svom sistemu i jedan koji se obično koristi za Super Boul i druge velike događaje, izjavila su dva službenika za sprovođenje zakona za Asošiejted pres. Određivanje znači da je događaj zahtevao značajnu pomoć federalnih agencija za sprovođenje zakona, rekli su zvaničnici.

FBI i Nacionalna bezbednost poslali su zajednički bilten zvaničnicima za sprovođenje zakona u Vašingtonu upozoravajući na mogućnost nasilja ili napada inspirisan ratom Izrael-Hamas, rekli su zvaničnici. Ali u biltenu je jasno rečeno da savezni zvaničnici nisu identifikovali nikakvu „konkretnu pretnju koja se može preduzeti“ za marš, rekli su oni.

Zvaničnici nisu bili ovlašćeni da javno razgovaraju o detaljima biltena za sprovođenje zakona i razgovarali su sa Asošiejted presom pod uslovom da ostanu anonimni.

Mnogi demonstranti na „Maršu za Izrael“ nosili su izraelske zastave omotane oko ramena, vijore iza njih, ili su držali male izraelske zastave u rukama. Obezbeđenje je bilo strogo, kamioni koji su blokirali pristup tržnom centru, a policija se razišla po celom području i na konjima.

„Nadam se da pokazuje solidarnost“ sa Izraelom, rekla je Džeki Seli iz Rokvila u Merilendu, koja je došla sa prijateljima iz Njujorka. „I nadam se da će to podići svest za taoce koji su trenutno u opasnosti.“