Istraživači identifikuju novi mehanizam komunikacije između crevnih bakterija majke i fetusa

Istraživači identifikuju novi mehanizam komunikacije između crevnih bakterija majke i fetusa

Istraživačka grupa sa Univerziteta u Ouluu, Finska, pokazala je da su nanočestice koje potiču iz crevnih bakterija majke prisutne u amnionskoj tečnosti. Ovo je ranije nepoznat mehanizam komunikacije između mikrobioma creva majke i fetusa.

Otkrivene nanočestice su ekstracelularne vezikule koje luče ćelije. Vezikule koje luče bakterije sadrže molekule izvedene iz ćelija, kao što su proteini, DNK, RNK i metabolički proizvodi. Ove nanočestice igraju važnu ulogu u komunikaciji bakterija.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Mikrobiom pod naslovom „Mikrobiota majke komunicira sa fetusom preko ekstracelularnih vezikula dobijenih iz mikrobiote“.

U studiji je učestvovalo 25 majki koje su se porodile carskim rezom u Univerzitetskoj bolnici u Ouluu. Studija je otkrila da su nanočestice pronađene u amnionskoj tečnosti i fecesu majke slične u pogledu vrste i sadržaja bakterija. Studija je usavršena na eksperimentalnom životinjskom modelu, gde je otkriveno da ekstracelularni vezikuli izolovani iz fecesa ljudske majke migriraju ka fetusu.

Nedavni rezultati istraživanja mogu dati odgovor na pitanje koje dugo zbunjuje naučnu zajednicu: da li je zdrav fetus izložen bakterijama tokom trudnoće i da li fetalno okruženje ima sopstvenu mikrobiotu.

„Prema našoj studiji, u zdravoj trudnoći, nanočestice koje luče bakterije creva majke migriraju u amnionsku tečnost, koja sadrži molekule izvedene iz bakterija. Vezikule ne izazivaju infekcije kao cele bakterije. Tako se fetus bezbedno upoznaje sa normalnim crevima majke. mikrobi pre rođenja. Mehanizam koji smo otkrili verovatno će igrati značajnu ulogu u razvoju imunog sistema fetusa tokom trudnoće“, kaže doktorski istraživač Ana Kaisanlahti sa Univerziteta u Ouluu.

Nanočestice koje proizvode crevne bakterije majke mogu biti važne za razvoj imunog sistema fetusa. Oni mogu bezbedno da pripreme fetus za trenutak rođenja, kada fetalno crevo brzo dobija sopstvenu mikrobiotu. Nalaz otvara vrata za dalja istraživanja. „Bilo bi zanimljivo proučiti kako komunikacija između crevnih bakterija majke i fetusa tokom trudnoće utiče na zdravlje deteta kasnije u životu“, razmišlja Kaisanlahti.

Istraživanje je sprovedeno na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Ouluu i Biocentru Oulu od strane istraživačkih grupa profesora Terhija Tapiainena i docenta Justusa Reunanena u saradnji sa istraživačima iz Univerzitetske bolnice Oulu, Univerziteta u Turku i Univerziteta Kiel, Nemačka.