Izbegavanje aspirina dovodi do boljih ishoda za pacijente sa uznapredovalom srčanom insuficijencijom

Izbegavanje aspirina dovodi do boljih ishoda za pacijente sa uznapredovalom srčanom insuficijencijom

Istraživački rad sa više institucija koje je predvodila Medicinska škola Harvard u Bostonu, ispitala je bezbednost i efikasnost isključivanja aspirina iz lečenja pacijenata sa uznapredovalom srčanom insuficijencijom koji primaju potpuno magnetno levitirani pomoćni uređaj leve komore.

U radu pod naslovom „Aspirin i događaji hemokompatibilnosti sa uređajem za pomoć levoj komori u naprednoj srčanoj insuficijenciji—ARIES-HM3 Randomized Clinical Trial“, objavljenom u JAMA, tim pronalazi smanjenje događaja krvarenja bez povećanog rizika od tromboembolijskih događaja kada aspirin se izbegava.

Studija je obuhvatila 628 pacijenata sa uznapredovalom srčanom insuficijencijom i potpuno magnetno levitiranim uređajem za pomoć levoj komori (LVAD). Pacijenti su randomizirani 1 prema 1 da primaju ili aspirin (100 mg/d) ili placebo pored antitrombotičkog režima sa antagonistom vitamina K.

Primarni krajnji cilj je bio preživljavanje bez nehirurških velikih neželjenih događaja povezanih sa hemokompatibilnošću nakon 12 meseci. Izbegavanje aspirina rezultiralo je nešto boljim ishodima od režima koji je sadržao aspirin, sa poboljšanjem od 6,0% u preživljavanju bez događaja uz placebo.

Studija je takođe tražila nehirurška krvarenja i otkrila da je izbegavanje aspirina povezano sa značajnim smanjenjem nehirurških krvarenja (relativni rizik, 0,66). Nije primećeno povećanje broja tromboembolijskih događaja.

Istraživači su procenili da je na svakih 100 pacijenata sa implantiranim LVAD-om izbegavanje aspirina sprečilo 14,5 velikih događaja krvarenja u prvoj godini, što je rezultiralo smanjenjem dana provedenih u bolnici za 47% i smanjenjem troškova nege za krvarenje za 41%. Ovi nalazi sugerišu da izbegavanje aspirina obezbeđuje značajno poboljšanje kliničkih ishoda kod pacijenata sa uznapredovalom srčanom insuficijencijom koji su primili studiju LVAD.

Pomoćni uređaji za levu komoru poboljšavaju kvalitet i trajanje života kod uznapredovale srčane insuficijencije. Nehirurška krvarenja su vodeći uzrok smrti kod pacijenata sa LVAD-om. Aspirin kao sredstvo protiv trombocita je obavezna komponenta lečenja zajedno sa antagonistima vitamina K za LVAD uprkos nedostatku ubedljivih dokaza o efikasnosti i bezbednosti aspirina prema ovom scenariju.

U trenutnoj studiji, izbegavanje aspirina je povezano sa značajnim poboljšanjem kliničkih ishoda, uključujući smanjene stope hospitalizacije i manje komplikacije krvarenja, što sugeriše da će obavezna upotreba aspirina možda morati da bude uklonjena iz nekih planova lečenja LVAD-a.

Možda postoje koristi za neke pacijente koje se ne mogu pozabaviti trenutnom studijom, jer su pacijenti za koje su istraživači u početku smatrali da je terapija aspirinom neophodna, isključeni iz studije.