Nova studija otkriva iznenađujuće uvide u navike ishrane dinosaurusa mesoždera u Severnoj Americi

Nova studija otkriva iznenađujuće uvide u navike ishrane dinosaurusa mesoždera u Severnoj Americi

Novo istraživanje baca svetlo na prehrambene navike drevnih dinosaurusa mesoždera iz jurskih stena u SAD. Nedavna studija koju je u PeerJ objavio Roberto Lei (Universita degli Studi di Modena e Reggio Emilia) i kolege istražuju tragove ugriza ostavljene na drevnim kostima džinovski sauropod dinosaurusi dugog vrata kao što su Diplodocus i Brontosaurus od dinosaurusa mesoždera teropoda.

Kosti obeležene zubima pružaju neprocenjiv uvid u ponašanje davno izumrlih mesoždera. Iako se uobičajeno smatra da su džinovski tiranosaurusi bili glavni krivci iza ovih znakova na kostima dinosaurusa, istraživanje koje su sproveli Lei i kolege detaljnije razmatraju doprinose drugih velikih mesoždera ovoj paleontološkoj slagalici.

Studija predstavlja rezultate opsežnog pregleda literature i kolekcija fosila, otkrivajući zapanjujuće otkriće: 68 kostiju sauropoda iz gornje jure (starih oko 150 miliona godina) Morison formacije u SAD ima nepogrešive tragove ugriza koji se pripisuju teropodima.

Nalazi tima sugerišu da, iako su tragovi ugriza na velikim sauropodima bili ređi nego u sredinama u kojima dominiraju tiranosaurusi, ipak ih ima u izobilju u Morison formaciji i više nego što se ranije mislilo. Posebno intrigantan aspekt njihovog otkrića je da nijedan od uočenih tragova nije pokazao nikakve dokaze zarastanja, što ukazuje na to da su se ovi ugrizi dogodili ili u jednom, smrtonosnom susretu ili je verovatnije da su to bili tragovi hranjenja nakon posmrtnih ostataka.

Tim je takođe pogledao istrošenost zuba teropoda iz Morison formacije i otkrio da oni na sličan način pokazuju trošenje povezano sa ujedanjem kostiju češće nego što je prethodno utvrđeno i bliži su obrascima koji se vide kod velikih tiranozaurusa. Međutim, pripisivanje tragova ugriza specifičnim taksonima teropoda ostaje složen izazov zbog prisustva više verodostojnih kandidata i tako je veoma teško pripisati bilo koji pojedinačni ugriz na kostima sauropoda predatorima u okolini kao što su Allosaurus i Ceratosaurus.

Dr David Hone sa Univerziteta Kueen Mari u Londonu, odgovarajući autor studije, kaže: „Ovaj novi rad nam pomaže da razumemo ekološke odnose između dinosaurusa u juri i otkriva da su navike većih mesoždera tada bile bliže navikama tiranosaurusa nego što se ranije mislilo. To je još jedan važan korak u rekonstrukciji ponašanja ovih drevnih životinja.“

Ovo istraživanje ne samo da poboljšava naše razumevanje drevnih ekosistema i dinamike između predatora i plena, već i postavlja intrigantna pitanja o zamršenoj mreži života u periodu kasne jure. Fokusirajući se na tragove ugriza i zuba, autori su otvorili novi prozor istraživanja i znanja, gde ovi izvanredni zaključci govore priču o predatorima i njihovoj interakciji sa nekim od najvećih stvorenja koja su ikada lutala Zemljom.

Ceo članak, „Tragovi ugriza i zuba na sauropod dinosaurusima iz formacije Morison“, dostupan je za čitanje u časopisu otvorenog pristupa PeerJ.