Orban se obradovao imenovanju Kamerona za šefa britanskog ministarstva spoljnih poslova: „Prijateljsko i poznato lice“

Orban se obradovao imenovanju Kamerona za šefa britanskog ministarstva spoljnih poslova: „Prijateljsko i poznato lice“

Premijer Mađarske Viktor Orban odlučio je u utorak da prokomentariše imenovanje bivšeg premijera Velike Britanije Dejvida Kamerona za ministra spoljnih poslova Velike Britanije.

„Teška vremena zahtevaju iskusne lidere. Drago mi je što vidim prijateljsko i poznato lice u političkoj areni. Dobrodošli nazad, Dejvide Kamerone!“ – napisao je mađarski premijer.

Orban nije precizirao razloge svoje radosti, ali je poznato da je Kameron tokom premijerskog mandata u Britaniji imao teške odnose sa Evropskom unijom – posebno zbog svoje uloge u pokretanju referenduma o izlasku zemlje iz EU godine. 2016.

Takođe, 2014. Britanija i Mađarska su jedine glasale protiv imenovanja Žan-Kloda Junkera za predsednika Evropske komisije.

Podsetimo, London je u ponedeljak najavio promene u sastavu vlade. Konkretno, bivši britanski premijer Dejvid Kameron bio je na čelu Ministarstva spoljnih poslova, a njegov prethodnik na ovoj funkciji Džejms Kleverli je prešao u Ministarstvo unutrašnjih poslova umesto Suele Braverman, koja je nedavno dala kontroverzne izjave.

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pridružio se evropskim kolegama u čestitki bivšem britanskom premijeru Dejvidu Kameronu na imenovanju za šefa britanskog ministarstva spoljnih poslova.