Rusija nastavlja da se predstavlja kao istaknuti garant bezbednosti u Africi

Rusija nastavlja da se predstavlja kao istaknuti garant bezbednosti u Africi

U bliskoj budućnosti Rusija planira da potpiše sporazume o vojnoj saradnji sa još šest afričkih zemalja, navodi Institut za proučavanje rata (ISV).

Konkretno, tokom televizijskog intervjua 12. novembra, zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin primetio je da Rusija ima sporazume o vojnoj saradnji sa 30 od 54 afričke zemlje i da će uskoro potpisati sporazume sa još šest zemalja. Prema njegovim rečima, Rusija je „veoma aktivna“ na afričkom kontinentu.

Istovremeno, Fomin nije precizirao sa kojim će afričkim zemljama Rusija potpisati sporazume, iako su se ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i zamenik ministra odbrane Junus-Bek Jevkurov poslednjih meseci sastali sa delegacijama Burkine Faso, Nigera, Malija i Libije.

11. novembra 2023. izdanje na francuskom jeziku Jeune Afrikue izvestilo je da je grupa ruskih vojnika stigla u Burkinu Faso da zaštiti predsednika Ibrahima Traorea od budućih pokušaja puča, što su ruski izvori pripisali kao rezultat Šojguovog sastanka 7. novembra sa ministrom odbrane Burkinabea i brigadni general za pitanja veterana Kassoum Coulibali.

„Izgleda da Kremlj koristi vojne sporazume sa sahelijskim huntama da bi se ubacio u vakuum moći stvoren povlačenjem zapadnih aktera iz regiona, kao što je povlačenje UN-a iz Malija“, zaključuje ISV.