Izraelski tenkovi ispred bolnice u Gazi, Bajden se nada ‘manje nametljivoj’ akciji

Izraelski tenkovi ispred bolnice u Gazi, Bajden se nada ‘manje nametljivoj’ akciji

Izraelski tenkovi napredovali su u ponedeljak do kapija glavne bolnice grada Gaze, glavne mete u izraelskoj bici protiv Hamasa, pošto je predsednik SAD Džo Bajden rekao da bolnice moraju biti zaštićene i da se nada da će Izraelci biti manje nametljivi.

Odvojeno, naoružano krilo palestinske militantne grupe saopštilo je da je spremno da oslobodi do 70 žena i dece zatočenih u Gazi u zamenu za petodnevno primirje u ratu koji je pokrenuo Hamasovo divljanje na južni Izrael 7. oktobra.

Portparol Ministarstva zdravlja Gaze Ašraf Al-Kidra, koji je bio u bolnici Al Šifa, rekao je da su 32 pacijenta umrla u poslednja tri dana, uključujući tri novorođene bebe, kao rezultat opsade bolnice u severnoj Gazi i nedostatka struje.

Najmanje 650 pacijenata je još uvek bilo unutra, očajnički želeći da budu evakuisani u drugu medicinsku ustanovu. Izrael kaže da se bolnica nalazi na vrhu tunela u kojima se nalazi štab za Hamasove borce koji koriste pacijente kao štit, što Hamas poriče.

„Tenkovi su ispred bolnice. Mi smo u potpunoj blokadi. To je potpuno civilno područje. Samo … bolnički pacijenti, doktori i drugi civili koji borave u bolnici. Neko to treba da zaustavi“, rekao je hirurg u bolnici. Dr Ahmed El Mokalalati, rekao je telefonom. „Jedva preživljavamo.

U svojim prvim komentarima od događaja proteklog vikenda, uključujući smrt pacijenata prijavljenih u bolnici Šifa, Bajden je rekao da bolnice moraju biti zaštićene.

„Nadam se i očekujem da će biti manje nametljivih akcija u odnosu na bolnice i da ostajemo u kontaktu sa Izraelcima“, rekao je Bajden novinarima u Beloj kući.

„Takođe, postoji napor da se ova pauza pozabavi oslobađanjem zatvorenika i o tome se pregovara, takođe, kada su Katari… angažovani“, dodao je on. „Tako da ostajem u izvesnoj nadi, ali bolnice moraju biti zaštićene.

Izrael je pokrenuo kampanju prošlog meseca da uništi Hamas, islamističku grupu koja vodi pojas Gaze i koja je zvanično posvećena uništenju Izraela, nakon što su Hamasovi naoružani napadači divljali južnim Izraelom ubijajući civile.

U tom napadu je poginulo oko 1.200 ljudi, a 240 je odvučeno u Gazu kao taoci prema izraelskim podacima.

Od tada je na hiljade stanovnika Gaze ubijeno, a dve trećine stanovništva je ostalo beskućnicima zbog izraelske vojne kampanje. Izrael je naredio evakuaciju severne polovine Gaze.

Medicinske vlasti u Gazi kažu da je potvrđeno da je ubijeno više od 11.000 ljudi, od kojih su oko 40 odsto deca.

Izrael kaže da bolnice Hamasa služe kao vojni objekti, a izraelska vojska je u ponedeljak objavila video i fotografije oružja koje je grupa čuvala u podrumu bolnice Rantisi, pedijatrijske bolnice specijalizovane za lečenje raka.

Brigade Al-Kasam, naoružano krilo Hamasa, objavile su audio snimak na svom Telegram kanalu u kojem se kaže da je grupa spremna da oslobodi neke od talaca koje je uzela u zamenu za petodnevni prekid vatre, ponudu koju Izrael verovatno neće prihvatiti.

„Neprijatelj je tražio oslobađanje 100 žena i dece iz svojih zarobljenika u Gazi, ali smo posrednicima rekli da u petodnevnom primirju možemo osloboditi njih 50, a broj bi mogao da dostigne 70 zbog poteškoća koje su zarobljenici. drže ih različite frakcije“, rekao je portparol brigade al-Kasam Abu Ubaida, pozivajući se na zahtev Izraela.

[1/16] Novorođenčad stavljaju u krevet nakon što su izvađena iz inkubatora u bolnici Al Šifa u Gazi nakon nestanka struje, u gradu Gaza, 12. novembra.   Slika dobijena od strane Rojtersa za dobijanje licencnih prava

Portparol je rekao da su katarski posrednici prošle nedelje tražili oslobađanje nekih žena i dece talaca u zamenu da Izrael oslobodi 200 palestinske dece i 75 žena koje je zatočio.

„Primirje bi trebalo da uključi potpuni prekid vatre i omogući pomoć i humanitarnu pomoć svuda u Pojasu Gaze“, rekao je on.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je novinarima da bi Vašington „želeo da vidi znatno duže pauze – dane, a ne sate – u kontekstu oslobađanja talaca”.

Govoreći pod uslovom anonimnosti, drugi američki zvaničnik je rekao da bi oslobađanje desetina talaca moglo da dovede do višednevne pauze, rekavši da su pregovori bili izuzetno delikatni.

Izrael, koji efektivno blokira Gazu, odbacio je prekid vatre, tvrdeći da bi ga Hamas jednostavno iskoristio da se pregrupiše, ali je dozvolio kratke humanitarne „pauze“ koje su omogućile protok hrane i drugih zaliha i bijeg stranaca.

Borbe su se takođe dogodile u ponedeljak u drugoj velikoj bolnici u severnoj Gazi, Al-Kuds, koja je prestala da funkcioniše. Palestinski Crveni polumesec saopštio je da je bolnica opkoljena jakom paljbom i da konvoj poslat da evakuiše pacijente i osoblje nije mogao da dođe do nje.

Izrael je saopštio da je ubio „otprilike 21 terorista“ u Al-Kudsu u uzvratnoj vatri nakon što su borci pucali sa ulaza u bolnicu. Objavio je snimak za koji se navodi da se vidi grupa muškaraca na kapiji bolnice, od kojih se činilo da jedan nosi bacač granata na raketni pogon.

U znak napredovanja Izraela u Gazi, državna televizija Kanal 12 emitovala je fotografiju vojnika koji nose izraelske zastave u sali parlamenta Gaze. Izraelski ministar bezbednosti Izrael Kac rekao je na društvenim mrežama Ks da je slika koja pokazuje da je „simbol vladavine Hamasa u Gazi“ u rukama izraelskih vojnika.

Izraelske vojne i bezbednosne službe saopštile su da su u poslednjem danu ubile brojne komandante i zvaničnike Hamasa, uključujući Mohameda Hamisa Dababaša, koga su opisali kao bivšeg šefa vojne obaveštajne službe te grupe.

Mediji Hamasa navode da je više od 30 ljudi ubijeno, a više desetina povređenih u izraelskom vazdušnom napadu na izbeglički kamp Džabalija u severnoj Gazi. Portparol izraelske vojske rekao je da vojska proverava izveštaj o Džabaliji.

U Izraelu su se sirene oglasile širom centra zemlje iu gradu Tel Avivu u ponedeljak uveče, a Hamasovo naoružano krilo je na svom Telegram nalogu reklo da je ispalilo seriju projektila na Tel Aviv.

Pojavila se i nova zabrinutost da bi se rat mogao proširiti izvan Gaze, uz porast sukoba na severnoj granici Izraela sa Libanom, a Sjedinjene Države pokrenule su vazdušne napade na ciljeve milicije povezane sa Iranom u susednoj Siriji.

U Al Šifi, portparol ministarstva zdravlja Gaze Kidra rekao je da izraelski snajperisti i bespilotne letelice pucaju na bolnicu, što onemogućava lekarima i pacijentima da se kreću.

Izrael je rekao civilima da odu, a medicinarima da pošalju pacijente negde drugde. Navodi se da je pokušao da evakuiše bebe iz neonatalnog odeljenja i ostavio 300 litara goriva za napajanje generatora za hitne slučajeve na ulazu u bolnicu, ali je ponudu blokirao Hamas.

Kidra je rekao da je Šifi potrebno 8.000-10.000 litara goriva dnevno koje isporučuje Crveni krst ili međunarodna agencija.