Istraživanja pokazuju da imunitet majke na denga groznicu pogoršava urođene mane uzrokovane virusom Zika

Istraživanja pokazuju da imunitet majke na denga groznicu pogoršava urođene mane uzrokovane virusom Zika

Prva studija ove vrste koju je vodio Duke-NUS Medical School pokazala je da prethodni imunitet majke na virus denga virusa značajno povećava rizik od teških urođenih mana izazvanih infekcijom virusom Zika tokom trudnoće.

Istraživanje, objavljeno u Science Translational Medicine, otkrilo je da postojeća antitela na denga dengu kod trudnica dovode do teške mikrocefalije i oštećenja mozga kod fetusa nakon Zika infekcije u poređenju sa fetusima inficiranim Zika od majki koje nisu imale antitela na dengu. Mikrocefalija je urođeni defekt gde je bebina glava manja nego što se očekivalo i jedna je od karakteristika kongenitalnog Zika sindroma.

„Ova studija pruža ubedljive dokaze da imunološka istorija majke sa virusom denga može da dovede njenu bebu u veći rizik ako se zarazi Zika virusom tokom trudnoće“, rekla je viši autor vanredni profesor Ashlei St John, iz Duke-NUS-ovih Emerging Infectious Diseases (EID) Program. „To naglašava komplikovanu interakciju između ova dva blisko povezana virusa i može pružiti novi uvid u to zašto neki fetusi doživljavaju mnogo teže ishode od Zika infekcije od drugih.“

Tim je prvo zarazio pretklinički model virusom denga kako bi modelirao izloženost denga groznice kod ljudi. Nakon rešavanja infekcije, ženke imune na denga denga su uzgajane i inficirane virusom Zika rano tokom gestacije, zajedno sa kontrolnom grupom koja je tokom trudnoće bila inficirana virusom Zika bez prethodnog izlaganja virusu denga groznice.

Otkrili su da su fetusi majki imunih na denga denga inficiranih virusom Zika pokazali tešku mikrocefaliju, sa obimom glave oko 40 posto manjim u poređenju sa zdravim fetusima tokom trudnoće. Moždana tkiva ovih fetusa su takođe pokazala više abnormalnosti, kao što su tanji cerebralni korteks, uništavanje neurona, krvarenje, zapaljenje i nakupljanje kalcijuma – sve su obeležja ozbiljnog oštećenja izazvanog Zika-om.

„Vidjeti više slučajeva teške mikrocefalije, oštećenja mozga, pa čak i smrti fetusa u ovom pretkliničkom modelu, zaista naglašava kako prethodni imunitet na dengu može pogoršati urođeni Zika sindrom“, rekao je prvi autor dr. Vilfried Saron, naučni saradnik u laboratoriji vanrednog profesora St Johna u EID Program.

Nalazi mogu da objasne zašto se čini da ishodi Zika infekcije u trudnoći kod ljudi dramatično variraju, pri čemu neki rezultiraju smrću fetusa ili teškom mikrocefalijom, dok drugi imaju blage ili nikakve urođene mane.

„U regionima u kojima je virus denga virusa široko rasprostranjen, kao što je Brazil, verujemo da bi već postojeći imunitet na denga groznicu mogao da stvori ‘savršenu oluju’ koja pogoršava oštećenje fetusa kada se Zika infekcija desi tokom trudnoće“, rekao je doc.

„Međutim, naši podaci sugerišu da prethodni imunitet na denga dengu ne pogoršava Zika infekciju ili simptome za majku – tako da će pokretač ozbiljnog oštećenja fetusa verovatno biti jedinstvene karakteristike imunološkog okruženja u materici, poput majčinih antitela.

Rezultati imaju velike implikacije za razumevanje virusnih i imunoloških faktora koji utiču na urođeni Zika sindrom, što je važno za upravljanje rizikom.

Nalazi takođe sugerišu da bi lečenje trudnica koje imaju antitela protiv denga virusa protiv imunopatologije izazvane Zikaom moglo biti od koristi.

„Ova studija otvara mogućnost da bismo mogli da smanjimo urođene defekte povezane sa Zika-om razvijanjem pristupa koji ciljaju na štetna majčina antitela da dođu do fetusa“, ​​rekao je dr Saron.

Idući dalje, istraživači će nastaviti da koriste svoj pretklinički model trudnoće kako bi otkrili kako tačno prethodni imunitet na denga dengu pogoršava oštećenje fetusa nakon Zika infekcije, i razviti i testirati tretmane koji bi mogli sprečiti teške urođene mane. Ciljanje na FcRn, koji je receptor koji može da translocira antitela sa majke na fetus, je jedan obećavajući pristup koji oni žele da razviju.

„Naš krajnji cilj je da pronađemo načine da zaštitimo fetuse od zika i srodnih virusa, čak i kod majki sa prethodnim imunitetom na flavivirus. Razvoj vakcina protiv denga groznice takođe povećava hitnost ovog posla“, rekao je doc.

„Ovo zajedničko istraživanje elegantno razotkriva složenu interakciju između denga i Zika virusnih infekcija tokom trudnoće u pretkliničkom modelu, omogućavajući timu da otkrije nove uvide u patogenezu kongenitalnog Zika sindroma. Takođe je blagovremeno jer je nekoliko vakcina protiv denga virusa trenutno u razvoju ili je u fazi razvoja. upotrebe, i biće ključno utvrditi da li bi mogli imati neželjene posledice ako se Zika ponovo pojavi“, rekao je profesor Patrik Tan, viši prodekan za istraživanje u Duke-NUS-u.