Kina želi da preuzme uzorak Marsa do 2028

Kina želi da preuzme uzorak Marsa do 2028

Kina snažno nastavlja razvoj svojih svemirskih programa, čime se postavlja kao ozbiljan konkurent NASA-i i drugim svemirskim agencijama. Pored već najavljenih projekata, poput proširenja svemirske stanice Tiangong i izgradnje Međunarodne lunarne istraživačke stanice (ILRS), Kina ima ambiciozan plan slanja misija sa posadom na Mars u narednoj deceniji.

Misija Tianven-3 predstavlja treći korak u programu Tianven Kineske nacionalne svemirske administracije (CNSA). Ona će obuhvatiti nekoliko lansiranja tokom 2028. godine i kineskim tajkonautima omogućiti vraćanje uzoraka marsovskog tla na Zemlju u julu 2031. Ova misija ima za cilj da pruži važne informacije o Marsovom okruženju i pripremi teren za buduće misije sa posadom.

Ključni deo priprema za ovu misiju je razvoj naprednog numeričkog modela pod nazivom GoPlanet-Mars (GoMars), koji simulira atmosfersko okruženje na Marsu. Ovaj model ima širok spektar primena, uključujući simulaciju meteoroloških uslova, praćenje ciklusa prašine, vode i ugljen-dioksida na površini Marsa. Pored toga, model se koristi za simulaciju virtuelne stvarnosti, što pomaže u planiranju budućih misija na Marsu, uključujući odabir mesta za sletanje i dizajn vozila.

Kineski istraživači su testirali GoMars model koristeći podatke iz različitih izvora, uključujući zapažanja rovera Zhurong i podatke od NASA-inih lendera Viking 1 i 2. Rezultati simulacija su pokazali da je model uspešno reprodukovao karakteristike Marsove atmosfere, pružajući korisne informacije o površinskom pritisku, temperaturi, vetru i drugim parametrima.

Misija Tianven-3 će proširiti dosadašnje misije dodavanjem novih zadataka, uključujući sletanje, uzorkovanje i vraćanje na Zemlju. Detaljne informacije o atmosferskim uslovima na Marsu su ključne za uspeh misije, posebno zbog izazova koje predstavljaju peščane oluje, koje su dovele do gubitka nekoliko svemirskih letelica.

Očekuje se da će ova misija igrati ključnu ulogu u daljem istraživanju Marsa i doprineti globalnim naporima u istraživanju crvene planete. Uz istovremeni razvoj svemirskih programa drugih zemalja, poput NASA-e i ESA, Mars postaje važno odredište u trci za istraživanje svemira.