Istraživanje otkriva kako mutacije gena raka dojke mogu uticati na komunikaciju ćelija

Istraživanje otkriva kako mutacije gena raka dojke mogu uticati na komunikaciju ćelija

Novo istraživanje Klivlendske klinike otkriva kako mutacije gena BRCA1 i BRCA2 mogu uticati na komunikaciju ćelija u tkivu dojke, unapređujući razumevanje kako se rak razvija.

Nalazi, objavljeni u Molecular Cancer Research, pružaju osnovu za personalizovane pristupe prevenciji i lečenju raka dojke zasnovane na genetici pacijenta. Ovo otkriće utire put za buduća istraživanja procesa gde normalne ćelije postaju kancerogene u tkivu dojke sa nedostatkom BRCA1 i BRCA2.

Žene sa BRCA1 i BRCA2 mutacijama imaju do 72% životnog rizika od razvoja raka dojke do 80. godine. Mnoge se odlučuju za preventivne mastektomije zbog ograničenih alternativa.

„Da bismo razvili alternativne nehirurške opcije, prvo moramo da otkrijemo procese koji podstiču zdravo tkivo dojke da postane kancerogeno“, rekao je dr Mihriban Karaaivaz, sa Instituta za genomsku medicinu Klivlend klinike. „Proučavanje ćelijske komunikacije u visokorizičnim tkivima dojke može nam reći kako okolne ćelije mogu pomoći u formiranju tumora i otkriti nove mete koje se mogu lečiti.

Tim dr Karaajvaza, predvođen prvim autorom studije i bivšim istraživačkim tehničarem Entonijem Kaputom, analizirao je signalizaciju između ćelija koristeći uzorke tkiva dojke iz biorepozitorija Klivlend klinike. Oni su uporedili tkivo žena sa i bez BRCA mutacija. Istraživači su otkrili značajne razlike u tome kako ćelije sa nedostatkom BRCA komuniciraju sa okolnim ćelijama u poređenju sa uzorcima koji nisu mutirali.

Ćelije u telu održavaju stalnu komunikaciju. Oni upozoravaju jedni druge na promene u okruženju, održavaju koordinaciju u tkivu i osiguravaju da organi uspešno obavljaju svoje zadatke. Kada se ova signalizacija promeni, neke ćelije u organu mogu da deluju abnormalno u poređenju sa ostatkom tela. Ako se ne ispravi, abnormalno ponašanje može pretvoriti ćelije u kancerogene.

Istraživači su pokazali da je pravac komunikacije preokrenut u tkivu dojke sa BRCA1/2 mutacijama u poređenju sa zdravim tkivom dojke. U zdravim dojkama, stromalne ćelije koje se nalaze u masnom vezivnom tkivu šalju više signala epitelnim ćelijama (tipa ćelije koja će verovatnije postati kancerogena u većini oblika raka dojke). U tkivu dojke sa BRCA1/2 mutacijama, epitelne ćelije šalju više signala stromalnim ćelijama.

Tim je takođe otkrio razlike u signalizaciji između ćelija dojke sa nedostatkom BRCA1 i BRCA2. Ove ranije neidentifikovane promene mogu biti povezane sa podtipovima raka dojke koje mogu razviti nosioci mutacija.

Žene sa BRCA1 mutacijama imaju veću verovatnoću da razviju trostruko negativan rak dojke, koji je mnogo teže lečiti. Mutacije BRCA2 predisponiraju žene na luminalni rak dojke, koji je manje agresivan.

„Drugi su proučavali kako mutacije BRCA1/2 utiču na specifične tipove ćelija, ali prema našim saznanjima mi smo među prvima koji su postavili pitanje kako promene u jednom tipu ćelije utiču na okolne ćelije u mikrookruženju dojke visokog rizika“, rekao je dr Karaajvaz.