Studije ukazuju na nedovoljno doziranje vitamina D u sprečavanju srčanih događaja

Studije ukazuju na nedovoljno doziranje vitamina D u sprečavanju srčanih događaja

Pokazalo se da je nizak nivo vitamina D povezan sa većim rizikom od srčanog događaja, poput srčanog ili moždanog udara. Iz tog razloga, lečenje pilulama ili injekcijama vitamina D se istražuje kao moguća preventivna metoda kod ovih pacijenata.

Međutim, dve nove studije iz Intermountain Health-a u Solt Lejk Sitiju otkrile su da trenutne preporuke za doziranje ne pomažu pacijentima da postignu optimalne nivoe vitamina D, što sugeriše da ispitivanja koja su ispitivala efikasnost lečenja vitaminom D za sprečavanje srčanih događaja nisu koristila odgovarajuće dovoljne doze, što dovodi do netačnih rezultata.

U svojim studijama, istraživači Intermountain-a su otkrili da je za postizanje tih nivoa često potrebno dati pacijentima mnogo više od dnevne preporučene dijetetske doze od 600 do 800 međunarodnih jedinica (IU). U nekim slučajevima, pacijentima je bilo potrebno više od 10.000 IU.

„Videli smo seriju studija koje izveštavaju o povezanosti između niskog nivoa vitamina D i loših srčanih ishoda, ali i nekoliko randomizovanih kliničkih ispitivanja koja ne prijavljuju istu povezanost“, rekla je glavni autor, dr Heidi Mai, epidemiolog u Intermountain Health-u.

„Naši nalazi pokazuju da samo davanje malo vitamina D pacijentima ne pomaže im da postignu optimalne nivoe. Ako će istraživači dalje razmatrati doziranje vitamina D kao mogući način za poboljšanje zdravlja srca, pacijentima treba dati prave doze kako bi postigli te idealne nivoe“.

„Ovi nalazi pokazuju da bez zauzimanja prilagođenog pristupa proceni i doziranju vitamina D, pacijenti najverovatnije neće videti nikakve rezultate“, dodao je Viet T. Le, DMSc, PA-C, istraživač i lekar saradnik u Intermountain Health-u. „Moramo da budemo mnogo namerniji u načinu na koji lečimo pacijente sa vitaminom D osim što im samo kažemo da uzmu vitaminsku pilulu.

Nalazi su predstavljeni u dve apstraktne studije na naučnim sesijama Američkog udruženja za srce 2023. u Filadelfiji 12. i 13. novembra.

Pacijenti u ovim studijama bili su uključeni u Target-D, randomizovano kliničko ispitivanje koje procenjuje da li će postizanje idealnog nivoa vitamina D kroz personalizovano upravljanje suplementacijom vitamina D rezultirati smanjenjem kardiovaskularnih ishoda.

U prvoj analizi Target-D studije, 632 pacijenta su stratifikovana u dve grupe, ili su dobili opštu preporuku da razgovaraju o svom lečenju vitaminom D sa svojim kliničarom; ili ciljani tretman vitaminom D. Cilj je bio da se njihov nivo 25-hidroksivitamina D (25[OH] vit D) podigne na više od 40 nanograma po ml (ng/mL), što se smatra optimalnim nivoom u ovoj studiji.

Za pacijente na ciljanom tretmanu, njihova suplementacija je bila zasnovana na algoritmu doziranja. Vraćali su se u intervalima od tri meseca radi procene i prilagođavanja doze, sve dok nivoi nisu prešli 40 ng/mL. Ako su bili iznad tog nivoa, nisu dobijali dodatni tretman i vraćali su se svake godine na ponovnu procenu.

Od 316 učesnika tretmana, skoro 90% zahtevalo je određeni nivo doziranja vitamina D. Od toga, 86,5% zahteva više od 2.000 međunarodnih jedinica (IU) dnevno, a 14.6% više od 10.000 IU dnevno. Manje od 65% je dostiglo preko 40 ng/mL za tri meseca. Još 25% pacijenata zahtevalo je šest meseci ili više od titracije doze.

„Druge savremene studije o vitaminu D su možda imale nedovoljno dozirane učesnike studije, što znači da njihovi rezultati možda ne pokazuju pravu vrednost podizanja nečijeg nivoa vitamina D“, rekla je dr Mej.

U drugoj analizi Target-D studije, razmatraju se osnovne karakteristike učesnika studije. Svi učesnici studije morali su da imaju kardiovaskularni događaj u roku od 30 dana od upisa u studiju. Ispitivanje će se nastaviti sve dok 104 pacijenta ne dožive drugi srčani događaj ili ako umru zbog bolesti srca.

Istraživači su otkrili da je osnovni nivo vitamina D bio medijan od 25 ng/mL, manje od 20 ng/mL se smatra nedostatkom, a između 20 do 30 ng/mL je nedovoljno. Među onima koji su randomizirani u ruku na terapiji sa nivoom vitamina D ispod 40, 58,5% pacijenata imalo je početnu dozu vitamina D od 5.000 IU – opet, znatno iznad 600 do 800 IU preporučene dijetetske doze u SAD.

„Ako vitamin D može da pomogne u sprečavanju srčanog udara, želimo to da znamo, ali naši nalazi pokazuju da ne možete samo reći nekome da uzme jednu malu dozu suplementa, a zatim je podesite i zaboravi“, rekao je Le. „Moramo da budemo namerniji u ovim ispitivanjima kako bismo utvrdili da li postoji veza između dodavanja vitamina D i poboljšanog zdravlja srca, kao i kako da ga doziramo da bismo pomogli našim pacijentima ako jeste.