Vojska Mjanmara suočava se sa novom pretnjom od naoružanih etničkih neprijatelja

Vojska Mjanmara suočava se sa novom pretnjom od naoružanih etničkih neprijatelja

Vojna vlada Mjanmara, pod pritiskom na severoistoku zemlje, gde je nedavno izgubila stratešku teritoriju zbog saveza naoružanih etničkih grupa, suočila se u ponedeljak sa novim izazovom kada je jedna od grupa izvršila napade u zapadnoj državi Rakajn.

Arakanska vojska je iznenadne napade na dve ispostave granične policije, paravojne snage, u gradu Rathedaung u Rakhineu, prema nezavisnim onlajn medijima i stanovnicima te oblasti. Napadi su se desili uprkos jednogodišnjem prekidu vatre sa vojnom vladom Mjanmara.

Arakanska armija je dobro obučeno i dobro naoružano vojno krilo pokreta etničke manjine Rakhine koje traži autonomiju od centralne vlade. Rakhine je takođe poznat po svom starijem imenu Arakan. To je mesto brutalne vojne operacije protiv pobunjenika 2017. godine koja je naterala oko 740.000 manjinskih muslimana Rohinja da potraže sigurnost preko granice u Bangladešu.

Borbe su takođe prijavljene između pobunjenika i vojske u opštinama Minbija, Maungdau, Mrauk-U i Kjauktau. Arakan Princess Media, onlajn novinska kuća, saopštila je da su pobunjenici zauzeli dve ispostave granične policije u Ratedaungu i da su 22 policajca u Kiauktavu položila oružje.

Vojska je blokirala sve puteve, a stanovnicima glavnog grada Sitve naređeno je da ne izlaze napolje posle 21 sat, navodi se u izveštajima.

Arakanska armija, zajedno sa Vojskom nacionalnog demokratskog saveza Mjanmara i Nacionalno oslobodilačkom vojskom Taanga — koja sebe naziva Alijansa tri bratstva — pokrenula je koordiniranu ofanzivu 27. oktobra u severnoj državi Šan u severoistočnom Mjanmaru duž granice sa Kinom .

Alijansa je iznela široke pobede, a vojna vlada je priznala da je izgubila kontrolu nad tri grada, od kojih je jedan glavni granični prelaz za trgovinu sa Kinom.

Vladajući vojni savet Mjanmara proglasio je vanredno stanje u osam opština u blizini kineske granice, izvestila je u ponedeljak državna organizacija Global Nev Light of Mjanmar.

Ofanziva u severnom delu države Šan već je viđena kao značajan izazov za vojsku, koja se bori da obuzda ustanak pripadnika Narodnih odbrambenih snaga širom zemlje. Prodemokratska organizacija otpora formirana je nakon što je vojska preuzela vlast od izabrane vlade Aung San Su Ći u februaru 2021. Takođe je uspostavila labave saveze sa nekoliko etničkih naoružanih grupa.

„Ako se borba nastavi, to će otvoriti značajan novi front za režim, koji je već preopterećen borbama, uključujući i njegovu istočnu granicu sa Kinom“, rekao je Ričard Horsi, viši savetnik za Mjanmar za istraživački centar Krizne grupe. izjava.

Vršilac dužnosti predsednika postavljen u vojsci, Miint Sve, rekao je na prošlonedeljnom sastanku državnog Saveta za nacionalnu odbranu i bezbednost da je zemlja u kritičnom stanju i da bi mogla da se podeli ako vojska ne bude efikasno upravljala problemima u državi Šan, Global Novo svetlo Mjanmara je objavljeno.