Španski premijer Sančez će 16. novembra tražiti novi mandat u Donjem domu

Španski premijer Sančez će 16. novembra tražiti novi mandat u Donjem domu

Vršilac dužnosti španskog premijera Pedro Sančez će nastojati da izbori novi mandat na parlamentarnim izborima u četvrtak, izjavila je u ponedeljak predsednica donjeg doma Fransina Armengol.

Glasanje će uslediti nakon parlamentarne debate koja bi trebalo da počne u podne po lokalnom vremenu (11:00 GMT) u sredu, rekla je ona novinarima.

Sančez izgleda siguran da će osvojiti novi mandat sa apsolutnom većinom u skupštini od 350 članova. Dobio je podršku nekoliko regionalnih partija – uključujući prokatalonsku stranku za nezavisnost Junts i ERC – u zamenu za sporni zakon kojim se daje amnestija onima koji su procesuirani zbog pokušaja Katalonije da se otcepi od Španije 2017.

Mogućnost amnestije izvela je hiljade protivnika na ulice tokom protekle nedelje.

Posle neuspešnih izbora 23. jula, Sančezova Socijalistička partija provela je nedelje u pregovorima sa manjim strankama, od kojih ga je većina podržala 2020. za njegov prethodni mandat.

Sančez je takođe obezbedio podršku poslanika tvrdolevičarskog Sumara, koji bi trebalo da postane mlađi partner u koalicionoj vladi, baskijskih partija PNV i EH Bildu, levičarske galicijske stranke BNG i regionalističke Kanarske koalicije.

Sa tim usklađivanjem, očekuje se da će njegova kandidatura za premijera prikupiti 179 glasova za i 171 protiv, uz protivljenje 137 poslanika konzervativne Narodne stranke, 33 poslanika krajnje desnice Voksa i jednog poslanika UPN-a male Navare.