Evropska unija poziva na istragu o masakru skoro 100 civila u Burkini Faso

Evropska unija poziva na istragu o masakru skoro 100 civila u Burkini Faso

Evropska unija poziva na istragu o masakru skoro 100 civila, uključujući žene i decu u Burkini Faso.

Ubistva su se dogodila u selu Zaongo u regionu Centar-Sever ranije ovog meseca, navodi se u saopštenju EU u nedelju.

„Evropska unija poziva prelazne vlasti da rasvetle okolnosti ovog ubistva kako bi se utvrdila odgovornost“, navodi se u saopštenju.

Nejasno je ko je izvršio napade, vlada Burkine Faso nije odgovorila na zahtev za komentar.

Zapadnoafrička nacija se godinama bori sa džihadskom pobunom povezanom sa Al Kaidom i grupom Islamska država. Hiljade ljudi je ubijeno, a više od 2 miliona interno raseljeno.

Nasilje je dovelo do dva puča, pri čemu je sadašnja hunta preuzela vlast u septembru 2022. Huntu, predvođenu kapetanom Ibrahimom Traoreom, grupe za ljudska prava optužuju da je počinila zlostavljanje civila i suzbijanje građanskih sloboda, u ime obezbeđivanje zemlje.

Ranije ovog meseca, hunta je donela hitan zakon protiv navodnih disidenata kako bi proširila svoje suzbijanje, navodi se u izveštaju Human Rights Vatch-a. Obavestila je najmanje desetak novinara, aktivista civilnog društva i pripadnika opozicije da će biti regrutovani da učestvuju u vladinim bezbednosnim operacijama širom zemlje, navodi se u izveštaju.

U svom pokušaju da zaustavi džihadističku pretnju, vlada je angažovala desetine hiljada boraca dobrovoljaca, ali civili kažu da dobrovoljci neselektivno ubijaju ljude za koje se sumnja da rade sa džihadistima. Mnoge zajednice kažu da se više plaše dobrovoljaca nego ekstremista.

U postu na X, ranije poznatom kao Tviter, prošle nedelje, Molli Phee, šefica afričkih poslova u američkom Stejt departmentu, rekla je da je „šokirana i tužna“ vestima o ubistvima u Zaongu i pozvala vlasti da istraže i zadrže odgovorni polažu račune.