Brazil uvozi rekordnu količinu ruske nafte

Brazil uvozi rekordnu količinu ruske nafte

Rusija je u oktobru isporučila Brazilu rekordnu količinu sirove nafte, čime je postala treći najveći snabdevač u zemlji, izvestile su u petak RIA Novosti pozivajući se na statističke podatke.

Ova latinoamerička zemlja nastavila je uvoz sirove nafte iz Rusije u septembru nakon dvogodišnjeg zastoja, navodi agencija.

Moskva je u oktobru izvezla 207.000 tona sirove nafte u vrednosti od 133 miliona dolara, jer nastoji da ojača svoju poziciju vodećeg izvoznika goriva u drugu članicu BRIKS-a u okviru širih napora za izgradnju novih tržišta.

Oktobarske pošiljke su bile najveće najmanje od 1997. godine i po obimu i po vrednosti, pošto raniji statistički podaci nisu dostupni javnosti, napominje RIA. Pre toga, brazilski rekordni obim kupovine ruske nafte bio je u maju 2002, kada je iznosio 139.800 tona.

Povećani izvoz pomogao je Rusiji da prošlog meseca postane treći po veličini dobavljač nafte u Brazilu, iza SAD (346 miliona dolara) i susedne Gvajane (187 miliona dolara). Prvih pet dobavljača sirove nafte za tu latinoameričku zemlju takođe su Alžir (112 miliona dolara) i Saudijska Arabija (98 miliona dolara).

Zajedno sa Brazilom, još dve zemlje BRIKS-a, Indija i Kina, postale su najaktivniji kupci ruske nafte otkako su EU i G7 uvele embargo praćen ograničenjem cena na rusku naftu i naftne derivate.

Analitičari kažu da je snižena ruska nafta finansijska korist za Brazil, jer se njegova vlada bori da smanji troškove transportnih goriva.