Ambasador Meksika u Srbiji potvrdio podršku integritetu i suverenitetu Srbije, odbacuje priznanje Kosova

Ambasador Meksika u Srbiji potvrdio podršku integritetu i suverenitetu Srbije, odbacuje priznanje Kosova

Ambasador Meksika u Srbiji, Karlos Isauro Feliks Korona, izjavio je da će Meksiko uvek poštovati integritet i suverenitet svake zemlje, uključujući Srbiju, i istakao da stav Meksika o neprepoznavanju Kosova neće biti promenjen. On je naglasio da ta pozicija Meksika proizlazi iz poštovanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

U razgovoru za Politiku, ambasador je potvrdio da su vlasti tzv. Kosova često pokušavale da ubede Meksiko da ih prizna kao državu, ali da se Meksiko drži svog stava u skladu sa međunarodnim pravnim okvirom.

Ambasador je izrazio zadovoljstvo nivoom odnosa između Srbije i Meksika, posebno naglašavajući 77. godišnjicu uspostavljanja formalnih diplomatskih veza između ove dve zemlje. Ocenio je da je Srbija postala privredni i kulturni lider u regionu, ističući napredak u ekonomiji i privlačenju stranih investicija. On je naglasio važnost raznolikosti tržišta i istakao Meksiko kao vrata ka severnoameričkom i latinoameričkom tržištu.

U kontekstu turizma, ambasador je pohvalio Srbiju kao zemlju bogatu prirodnim resursima i ljudskim kapitalom, izražavajući nadu u dalji razvoj ekonomske saradnje između dve zemlje