Izrael pojačava upozorenje Libanu zbog porasta prekograničnih neprijateljstava

Izrael pojačava upozorenje Libanu zbog porasta prekograničnih neprijateljstava

Izrael je rekao da je spreman da uvede mir na libanskom frontu pošto su neprijateljstva u nedelju porasla, pri čemu je Hezbolah ranio civile u prekograničnom raketnom napadu, a izraelske vazdušne snage su bombardovale lokacije povezane sa Iranom, prenosi Rojters.

Glavni portparol izraelske vojske, kontraadmiral Daniel Hagari, opisao je Hezbolah kao „branitelja Hamasa-ISIS“, u vezi s islamističkom palestinskom frakcijom čije je prekogranično divljanje protiv Izraela 7. oktobra izazvalo razorni rat u Gazi.

Hezbolah, za čiji raketni arsenal se veruje da je manji od Hamasovog, sprovodi relativno ograničene napade u znak solidarnosti sa Palestincima. Lider Hezbolaha Hasan Nasralah u subotu je opisao izraelski front kao „aktivan“.

Ali pošto je najmanje 70 boraca grupe, zajedno sa nekoliko libanskih civila, ubijeno u izraelskim protivudarima, Hezbolahova taktika se proširila na rakete sa bojevim glavama od 300 do 500 kg i dronove kamikaze.

Hezbolah je u nedelju preuzeo odgovornost za napad navođenim projektilima za koji je Izrael rekao da je ranio najmanje dva radnika elektrokompanije poslatih da izvrše popravke u pograničnoj zajednici.

U minobacačkom napadu ranjeno je sedam izraelskih vojnika, saopštila je vojska. Raketa je aktivirala sirene u blizini izraelskog lučkog grada Haife, 27 km (17 milja) od libanske granice, ali nije bilo žrtava. Za lansiranje je zaslužno libansko krilo Hamasa.

Izrael je rekao da su njegove vazdušne snage i artiljerija napali Hezbolah i druge ciljeve u Libanu kao odgovor, rekavši da smatra da grupu i vladu Bejruta smatraju odgovornim za sva neprijateljstva.

„IDF (vojska) je fokusirana na Gazu, ali mi smo u veoma visokom stanju pripravnosti na severu“, rekao je Hagari. „Građani Libana snosiće cenu ove nepromišljenosti i odluke Hezbolaha da bude branilac Hamasa-ISIS-a.

„IDF ima operativne planove za promenu bezbednosne situacije na severu. Bezbednosna situacija neće ostati takva u kojoj se stanovnici severa ne osećaju sigurnim u povratku u svoje domove“, rekao je on na televizijskom brifingu.

Stanovnici sela i gradova na libanskoj granici evakuisali su se na jug čak i kada su se pogranične zajednice u Gazi koje je pogodio Hamas ispraznile, čineći oko 250.000 interno raseljenih Izraelaca. Mnogi stanovnici južnog Libana takođe su pobegli na sever radi bezbednosti.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je apelovao na Iran, koji podržava Hamas i Hezbolah, da interveniše.

U intervjuu za Fareed Zakaria GPS, Gutereš je rekao da je zamolio Iran „da kaže Hezbolahu: ‘Ne možete stvoriti situaciju u kojoj će Liban biti potpuno zahvaćen ovim sukobom,’ jer ako Hezbolah pokrene masivan napad na Izrael to bi moglo da stvori, ja ne Ne znam kakav uticaj, ali jedno sam siguran – Liban ne bi preživeo.

Upitan da li je Iran reagovao, on je rekao: „Ne znam. Uvek su govorili da nemaju nikakve veze sa onim što se dešava, ali javno govore da postoji rizik da se ovaj sukob produži. Uvek je veoma misteriozan, pozicija Irana“.