Demonstranti u Panami kažu da će blokade puteva biti obustavljene na 12 sati u ponedeljak

Demonstranti u Panami kažu da će blokade puteva biti obustavljene na 12 sati u ponedeljak

Demonstranti protiv rudarstva koji su nedeljama paralizovali ključne puteve u Panami rekli su da će u ponedeljak privremeno obustaviti blokade na 12 sati kao pokazivanje dobre vere građanima pogođenim demonstracijama.

Demonstranti zahtevaju od vlade Paname da poništi ugovor kojim se kanadskoj rudarskoj kompaniji First Kuantum Minerals dozvoljava da nastavi da radi na otvorenom rudniku bakra u džungli bogate biodiverziteta.

Putevi će biti otvoreni od 6 do 18 časova. U ponedeljak, barem u severnoj Panami, omogućiti ljudima pristup gorivu i hrani, nakon nestašice u mnogim regionima izazvanih blokadama, rekao je Huan de Dios Kamano, generalni sekretar Udruženja prosvetnih radnika Kirikana.

„Rat nije narod protiv naroda. Rat je protiv ovih kriminalaca koje imamo u vladi“, rekao je on u video snimku objavljenom na Instagram nalogu grupe.

On je rekao da će protest biti nastavljen punom snagom nakon 12-časovne suspenzije.

Protesti su izbili krajem prošlog meseca zbog ugovora koji je omogućio rudniku da nastavi sa radom narednih 20 godina, uz mogućnost da ga kompanija produži za još 20 godina.

Demonstracije su privukle međunarodnu pažnju nakon što su vlasti potvrdile da su dva demonstranta ubijena prošle nedelje. Čini se da lokalni izveštaji i video koji kruže društvenim mrežama prikazuju čoveka koji drži pištolj pokušava da prođe kroz barikadu i demonstrante kako leže mrtvi na zemlji. Policija je saopštila da je uhapsila jednog osumnjičenog za incident, ali ga nije identifikovala.

Dok je vlada Paname rekla da je rudnik ključni izvor za zapošljavanje u toj centralnoameričkoj zemlji, starosedelačke grupe kažu da rudarenje predstavlja pretnju mnogim delikatnim ekosistemima koje štite.

Takvi nemiri su retki u Panami, ali protesti dolaze u vreme kada zaštita životne sredine dobija sve veći značaj za mnoge u Latinskoj Americi, gde se nalaze neki od najraznovrsnijih ekosistema na svetu.

Protivljenje velikim projektima je posebno intenzivno u ruralnim starosedelačkim zajednicama, koje su često neproporcionalno pogođene klimatskim promenama i drugim uništavanjem životne sredine.

Kanadske rudarske kompanije, koje prema nekim procenama čine 41% velikih rudarskih kompanija u Latinskoj Americi, često su kritikovane u regionu zbog štete po životnu sredinu, nedostatka odgovornosti i drugih zloupotreba.

Ali kritičari blokada kažu da one više štete građanima nego rudarska kompanija. Jedno panamsko poslovno udruženje procenjuje da blokade puteva izazivaju dnevni gubitak od 80 miliona dolara lokalnim preduzećima.

Krajem prošle nedelje policija je saopštila da planira da razbije barikade na putu, koristeći silu ako bude potrebno.

„Upotrebićemo neophodnu snagu da se putevi otvore i da se postigne dobrobit svih građana“, rekao je komesar policije Elmer Kabaljero.