Učenje drugog jezika utiče na percepciju boja, pokazuje nova studija

Učenje drugog jezika utiče na percepciju boja, pokazuje nova studija

Nedavno istraživanje o jezičkom uticaju na percepciju boja otkriva da dvojezičnost može dovesti do promena u načinu na koji ljudi razlikuju boje. Studija sprovedena među Tsimane zajednicom, domorodačkim ljudima iz Bolivije, pokazala je da učenje drugog jezika, u ovom slučaju bolivijsko-španskog, rezultuje jasnijim razgraničavanjem između plave i zelene boje.

Učesnici koji su govorili oba jezika koristili su različite reči u svakom jeziku da opišu plavu i zelenu boju, sugerišući da je jezik imao uticaj na njihovu percepciju. Ova promena u razlikovanju boja takođe se odrazila na njihovu preciznost u imenovanju boja u maternjem jeziku Tsimane.

Kognitivni naučnik sa Masačusetskog tehnološkog instituta (MIT), Edvard Gibson, ističe da je ovo istraživanje primer kako jezici mogu međusobno uticati i kako se koncepti, poput boje, mogu restrukturirati kroz učenje drugog jezika. Dvojezični pojedinci, sticanjem novih načina razgraničavanja boja, unose nove perspektive i koncepte u svoj maternji jezik.

Ovaj fenomen može imati značajne implikacije za kognitivna istraživanja i pruža uvid u to kako jezičko učenje može oblikovati našu percepciju sveta oko nas. Naučnici se nadaju proširenju istraživanja na druge izolovane zajednice kako bi bolje razumeli ovaj kompleksan odnos između jezika i percepcije boja.