Kralj Čarls III vodi nacionalnu memorijalnu službu u čast onima koji su umrli služeći Velikoj Britaniji

Kralj Čarls III vodi nacionalnu memorijalnu službu u čast onima koji su umrli služeći Velikoj Britaniji

Kralj Čarls III u nedelju je predvodio nacionalnu memorijalnu službu odajući počast onima koji su poginuli služeći Ujedinjenom Kraljevstvu – događaj koji je prošao bez incidenata uprkos strahovima da bi tenzije oko rata između Izraela i Hamasa mogle da poremete ceremoniju.

Londonska metropolitenska policijska služba rasporedila je više nego duplo više od uobičajenog broja policajaca da čuvaju događaj i postavila 24-časovnu stražu oko nacionalnog ratnog spomenika, poznatog kao Cenotaf, kako bi se osiguralo da nije oštećen.

Godišnja služba, tokom koje su hiljade veterana prodefilovale pored Cenotafa, usledila je nakon nedelju dana debate o pozivima da se otkaže masovni propalestinski marš u subotu iz poštovanja prema memorijalnim događajima tokom vikenda. Dok je marš bio uglavnom miran, policija se sukobila sa kontrademonstrantima krajnje desnice koji su pokušali da ga poremete.

Policija je u subotu uhapsila oko 120 ljudi. Oni su ih opisali kao uglavnom fudbalske „huligane“ iz cele Ujedinjenog Kraljevstva koji su proveli dan suočavajući se sa policajcima pokušavajući da ih drže dalje od marša. Povređeno je devet policajaca, uključujući dvojicu koji su hospitalizovani.

„Nedavni događaji poslužili su kao oštar podsetnik da teško stečeni mir u kojem živimo ne možemo uzimati zdravo za gotovo, zbog čega mi je čast da položim venac u ime nacije u znak sećanja na sve one koji su izgubili živote. branimo našu zemlju i vrednosti koje držimo tako bliske“, rekao je premijer Riši Sunak u pripremljenoj izjavi. „Odlučan sam da osiguram da nikada ne zaboravimo konačnu žrtvu koju su podneli.“

Sunak se suočava sa pozivima da otpusti ministarku unutrašnjih poslova Suelu Braverman, jednu od najviših članova njegovog kabineta, nakon što je optužena da je svojim komentarima o propalestinskom maršu rasplamsala tenzije. Braverman je prošle nedelje sugerisala da je policija bila blaža prema nedavnim propalestinskim protestima, koje je opisala kao „marševe mržnje“, nego prema demonstracijama koje su favorizovali desničarske ciljeve.

Nedeljna ceremonija, centralni događaj u nacionalnom kalendaru, protekla je bez incidenata.

Kralj, u uniformi maršala Kraljevskog vazduhoplovstva, uključujući sivi kaput protiv hladnoće, položio je venac sa 41 makom od otvorenog tipa. Cveće je tradicionalni britanski simbol sećanja, podsećajući na mak koji je postao poznat pesmom „Na poljima Flandrije“ tokom Prvog svetskog rata.

Venac je položio i princ od Velsa, koji je nosio oficirski plašt The Blues and Roials u činu potpukovnika, kao i ostali članovi porodice.

Ubrzo nakon toga, oko 10.000 veterana i 800 vojnih pripadnika vojske marširalo je pored Cenotafa da oda počast svojim palim drugovima. Veterani, neki stariji od 100 godina, prodefilovali su putem koji vodi ka Domu parlamenta pre nego što su položili svoje vence u podnožje spomenika.