Makron poziva Francusku da ustane protiv „nepodnošljivog oživljavanja antisemitizma“

Makron poziva Francusku da ustane protiv „nepodnošljivog oživljavanja antisemitizma“

Predsednik Emanuel Makron pozvao je francuski narod da ustane protiv antijevrejskih dela uoči marša u prestonici kasnije u nedelju u znak protesta protiv rastućeg antisemitizma.

Premijerka Elizabet Born i brojni drugi političari će prisustvovati maršu u francuskoj prestonici. Vlasti Pariza rasporedile su 3.000 policajaca duž rute protesta koje su sazvali čelnici Senata i donjeg doma parlamenta, Nacionalne skupštine, usred alarmantnog porasta antijevrejskih akata u Francuskoj od početka izraelskog rata protiv Hamasa nakon što je Iznenadni napad na Izrael 7. oktobra.

Francuske vlasti su za mesec dana od početka sukoba na Bliskom istoku registrovale više od 1.000 dela protiv Jevreja širom zemlje. U pismu upućenom Francuzima u nedelju, i obećava da će počinioci biti procesuirani i kažnjeni.

„Francuska u kojoj se plaše naši jevrejski sugrađani nije Francuska“, rekao je Makron u pismu objavljenom u listu Le Parisien. On je pozvao zemlju da ostane „ujedinjena iza svojih vrednosti… i radi na miru i bezbednosti za sve na Bliskom istoku“.

On je napomenuo da je 40 francuskih državljana ubijeno u prvom napadu Hamasa, a osam se vodi kao nestalo ili su taoci.

„Ovom bolu nacije pridodano je nepodnošljivo oživljavanje neobuzdanog antisemitizma“, rekao je on.

Makron je rekao da će prisustvovati „srcem i duhom“, ali ne lično. „Moja uloga je da izgradim jedinstvo zemlje i da budem čvrst na vrednostima“, rekao je Makron u subotu na marginama obeležavanja Dana primirja povodom završetka Prvog svetskog rata.

Liderka francuske krajnje desnice Marin Le Pen verovatno će prisustvovati nedeljnom maršu usred žestokih kritika da njena nekada parija partija Nacionalni skup nije uspela da se otrese svog antisemitskog nasleđa uprkos rastućem političkom legitimitetu.

Od subote, zvaničnici su izbrojali 1.247 antisemitskih dela od 7. oktobra, što je skoro tri puta više nego tokom cele 2022. godine, prema Ministarstvu unutrašnjih poslova. Francuska ima najveću jevrejsku populaciju u Evropi, ali imajući u vidu njenu saradnju u Drugom svetskom ratu sa nacistima, antisemitska dela danas otvaraju stare ožiljke.

Francuska je uglavnom zabranila propalestinske demonstracije, iako su pristalice marširale u nekoliko francuskih gradova proteklih nedelja, uključujući hiljade zahtevajući prekid vatre u Gazi na ovlašćenom protestu u Parizu prošle nedelje.