Srbija želi snažno partnerstvo s Francuskom, ističe Slobodan Zečević

Srbija želi snažno partnerstvo s Francuskom, ističe Slobodan Zečević

Srbija teži obnavljanju snažnog partnerstva s Francuskom, želeći podršku jakih država unutar EU koje imaju naklonost prema njoj, izjavio je Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije za RTS. On ističe razliku u stavovima Francuske i Nemačke prema Srbiji, uočavajući da francuski predsednik Makron pokazuje drugačiji pristup u odnosu na nemačke vlasti.

Zečević je naglasio da je šesti Pariski mirovni forum okupio učesnike iz različitih sektora, s temama koje obuhvataju prevazilaženje rivalstva u 21. veku, ekološke izazove i ratove poput onog u Gazi. Govoreći o Gazi, izdvojio je Makronovu inicijativu za duže primirje radi zaštite civilnog stanovništva.

Analizirajući situaciju na Kosovu i Metohiji, Zečević je ukazao na izostanak ključnih igrača poput ruskih zvaničnika na skupu, te naglasio ozbiljne implikacije rata u Gazi na muslimansko stanovništvo u zapadnim zemljama. Projevrejske i promuslimanske organizacije u Francuskoj pokazale su zabrinutost zbog potencijalnih sukoba.

U vezi sa Srbijom, Zečević je pohvalio inicijativu predsednika Makrona i naglasio potrebu za jačanjem bilateralnih odnosa. On je takođe ukazao na razlike u stavovima unutar EU prema Srbiji, pri čemu Nemačka ima blagonakloniji odnos, dok Francuska postavlja kritičniji ton. Kao odgovor na pritiske na Srbiju, Francuska je omogućila izlazak iz izolacije koja je pokušana nametnuti na prethodnom skupu u Španiji.

Srbija je predstavljena na visokom nivou na Pariskom mirovnom forumu, fokusirajući se na odnose s Francuskom. Zečević je izrazio nadu u obnavljanje snažnog partnerstva iz 20. veka.