Netanjahu odbacio mogućnost da palestinske vlasti kontrolišu Gazu

Netanjahu odbacio mogućnost da palestinske vlasti kontrolišu Gazu

Premijer Benjamin Netanjahu rekao je da je Hamas već izgubio svu kontrolu nad severnim Pojasom Gaze i da će kada se rat završi njegova zemlja zadržati „bezbednosnu kontrolu“ kako bi osigurala da nijedan novi autoritet ne obrazuje svoju decu da „mrze Izrael“.

„Ne postoji zamena za pobedu. Eliminisaćemo Hamas i spasiti naše taoce“, rekao je Netanjahu na konferenciji za novinare u subotu uveče u Tel Avivu. „IDF je završio opkoljavanje grada Gaze. Oni su na periferiji bolnice Šifa i ubili su mnogo terorista.

„Hamas je izgubio kontrolu na severu pojasa Gaze“, tvrdi on. „Oni nemaju sigurno mesto za skrivanje. Sve dok poslednji teroristi, ceo Hamas, ne budu mrtvi.

„Nećemo stati dok se misija ne završi“, rekao je izraelski lider, uveravajući porodice poginulih izraelskih vojnika da „činimo sve da budemo dostojni njihove žrtve i herojstva“.

Netanjahu je ranije u četvrtak predstavio svoj dugoročni plan za Gazu, rekavši da će Izrael osigurati da ta teritorija više ne predstavlja pretnju jevrejskoj državi. „Ono što moramo da vidimo je demilitarizovana, deradikalizovana i ponovo izgrađena Gaza“, rekao je on, dodajući „Mi ne želimo da osvojimo Gazu. Ne želimo da okupiramo Gazu. I mi ne želimo da upravljamo Gazom.“

Premijer je objasnio da bez obzira ko upravlja Gazom posle rata, Izrael će morati da uspostavi snagu koja bi mogla da „uđe u Gazu i ubije ubice“ u bilo kom trenutku, kako bi „sprečila pojavu još jednog entiteta sličnog Hamasu“. Ministar odbrane Joav Galan je takođe ranije rekao da će izraelske snage uspostaviti „novu bezbednosnu realnost“ u toj oblasti, ali je naglasio da ID neće biti odgovorna za „svakodnevni život u Pojasu Gaze“.

Netanjahu je u subotu takođe odbacio mogućnost da palestinske vlasti preuzmu kontrolu nad Gazom nakon rata, insistirajući da „tamo neće biti civilna vlast koja svoju decu obrazuje da mrze Izrael, da ubijaju Izraelce ili da eliminišu Izrael“.

„Ne može postojati autoritet koji nije osudio masakr. Moraće da postoji još nešto, ali u svakom slučaju naša bezbednosna kontrola. Stojim iza toga i ne nameravam da odustanem“, rekao je on.

Izrael je započeo vojno bombardovanje gusto naseljene enklave Gaze bez presedana u znak odmazde za napad Hamasa na njegovu teritoriju prošlog meseca. Izraelski zvaničnici saopštili su u petak da je oko 1.200 njegovih građana – uglavnom civila – poginulo u napadu, revidirajući naniže svoje prethodne procene.

Više od 11.000 ljudi umrlo je u više od četiri nedelje artiljerijskih i vazdušnih napada na Gazu, rekli su palestinski zdravstveni zvaničnici, od kojih je oko 40 odsto dece.