Zelenski: Važno je zapamtiti ko se i kako borio za Ukrajinu

Zelenski: Važno je zapamtiti ko se i kako borio za Ukrajinu

U emotivnom video obraćanju naciji u subotu, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izrazio je zahvalnost svima koji su se sećali hrabrosti Hersonaca tokom oslobođenja grada od ruskih vojnika. Danas se obeležava godišnjica ovog značajnog događaja, a predsednik se posebno zahvalio onima koji su dali svoje živote za slobodu Hersona i cele Ukrajine.

Zelenski je istakao važnost pamćenja onih koji su se borili za Ukrajinu i hrabro stali u odbranu svoje zemlje. Takođe, predsednik je potpisao ukaz o nagrađivanju vojnika, civila i predstavnika lokalne vlasti koji su se istakli u odbrani Hersonske oblasti. Nagrađeni su oni koji su hrabro pružali otpor okupatorima, spasavali živote i doprinosili otporu ruskom teroru.

Zelenski je izrazio duboku zahvalnost novinarima koji su podsećali na ove događaje i svim pojedincima koji čuvaju sećanje na oslobođenje Hersona. Posebno se osvrnuo na hrabrost stanovnika Hersona koji su izdržali i pružili otpor tokom vremena okupacije. Grad Herson je oslobođen 11. novembra 2022. godine, a predsednik Zelenski je istakao da se Ukrajinci moraju sećati hrabrosti i posvećenosti onih koji su ostali i radili duž linije fronta kako bi očuvali slobodu svoje zemlje.