Izrael treba da pobedi za svoj narod, kaže kapiten Dasa

Izrael treba da pobedi za svoj narod, kaže kapiten Dasa

Pobeda fudbalske reprezentacije Izraela nad Kosovom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u nedelju donela bi malo sreće narodu Izraela, rekao je kapiten Eli Dasa u subotu.

Izrael je stigao na Kosovo u petak da odigra svoju prvu utakmicu od napada militanata Hamasa 7. oktobra. Utakmica je bila planirana za 15. oktobar, ali je odložena zbog sukoba.

„Ne plašimo se, mi smo narod Izraela“, rekao je Daša na konferenciji za novinare u Prištini.

„U ovom trenutku postoje šanse da se postigne veliki cilj, koji će doneti malo sreće našem narodu.

Oko stadiona u Prištini primećeno je jako prisustvo policije, a specijalne jedinice su ispratile ekipu iz hotela na trening. Više specijalnih jedinica raspoređeno je oko hotela tima na periferiji prestonice.

Na putu do aerodroma u Izraelu u petak, tim je morao da istrči iz autobusa i potraži zaklon od moguće raketne paljbe.

„Ništa nas neće zaustaviti na našem putu do Evro 2024.“, napisala je federacija na Ks, nekadašnjem Tviteru, pokazujući video snimke igrača koji traže zaklon gde se u pozadini čuju sirene.

Kosovska policija je u saopštenju navela da je pripremila operaciju za kontrolu mogućih gužvi, zaustavljanje krivičnih dela i druge aktivnosti.

Iako uglavnom sekularno, Kosovo je više od 90% muslimana. Mnogi pristalice palestinske stvari komentarisali su na društvenim mrežama pozivajući Kosovo da zabrani izraelskom timu ulazak u zemlju.

„Imati hiljade ljudi na stadionu u vreme rata u Izraelu je jedna od najizazovnijih bezbednosnih operacija koje moramo da sprovedemo“, rekao je za Rojters visoki zvaničnik kosovske policije.

Izrael je priznao Kosovo kao suverenu državu još 2020. godine i obe zemlje su uspostavile diplomatske odnose.

Potez Kosova da otvori svoju ambasadu u Jerusalimu nisu pozdravile mnoge druge muslimanske zemlje koje imaju dobre odnose sa Kosovom.

Izrael je treći u Grupi I kvalifikacione faze za Evropsko prvenstvo 2024, iza Rumunije i Švajcarske. Tim ima za cilj da se domogne svog prvog Evropskog prvenstva otkako je postao punopravni član UEFA 1994. godine.