Rusija obnavlja raketne napade na Kijev, udara na istok i jug Ukrajine

Rusija obnavlja raketne napade na Kijev, udara na istok i jug Ukrajine

Rusija je u subotu pokrenula raketni napad na glavni grad Ukrajine Kijev i obližnji region prvi put posle nekoliko nedelja i gađala istok i jug zemlje dronovima, saopštili su ukrajinski zvaničnici, piše Rojters.

Sergej Popko, načelnik vojne uprave grada Kijeva, rekao je da je ruska balistička raketa lansirana ka prestonici oko 08:00 (06:00 GMT).

„Posle duge pauze od 52 dana, neprijatelj je nastavio raketne napade na Kijev“, rekao je Popko u aplikaciji za razmenu poruka Telegram. „Projektil nije uspeo da stigne do Kijeva, vazdušni branioci su je oborili dok se približavala prestonici.

Popko je rekao da u prestonici nije bilo žrtava niti veće štete.

Ruslan Kravčenko, regionalni guverner centralnog Kijevskog regiona, rekao je da je oštećeno pet privatnih kuća i nekoliko poslovnih zgrada u toj oblasti. On je rekao da su dve ruske rakete pogodile polje između naselja.

Ukrajinski vazdušni branioci su takođe oborili 19 dronova iranske proizvodnje „Šahed“ od 31 koje su lansirale ruske snage u noćnom napadu na južne i istočne regione, navodi se u saopštenju vazduhoplovnih snaga.

Oleh Kiper, regionalni guverner Odese, rekao je da je južni region napadnut raketama i dronovima u petak uveče i tokom noći. U udarima su ranjene tri osobe i oštećeni objekti lučke infrastrukture, rekao je on ne iznoseći dalje detalje.

Rusija je intenzivirala svoje bombardovanje ukrajinskih luka, uključujući Odesu, i žitne infrastrukture od jula kada se Moskva povukla iz Crnomorske inicijative za žito, ratnog sporazuma koji je omogućio da ukrajinski izvoz stigne do mnogih zemalja koje su suočene sa pretnjom glađu.