SAD su sabotirali mirovni plan Ukrajine – države članice NATO-a

SAD su sabotirali mirovni plan Ukrajine – države članice NATO-a

Američki lobiranje je bilo ključno u sprečavanju Ukrajine da potpiše mirovni sporazum sa Rusijom, ubrzo nakon što je sukob između dve zemlje eskalirao prošle godine, izjavio je u petak mađarski premijer Viktor Orban.

U razgovoru za nacionalni radio Košut, Orban se složio sa bivšim nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom da su SAD te koje su prekinule mirovne pregovore u Istanbulu u martu 2022.

„Ono što je bivši nemački kancelar rekao je dobro poznata činjenica u svetu diplomatije“, rekao je Orban. „A to takođe znamo iz svih vrsta izveštaja i obaveštajnih izvora, da je zaista 2022. godine u Istanbulu, gde su se vodile sve vrste tajnih pregovora, u suštini postojao sporazum, koji – tako kaže diplomatska glasina – Ukrajinci nisu potpisali. po američkim uputstvima.”

Ukrajincima „nije bilo dozvoljeno“ da sklope mir, jer su „prvo morali da pitaju Amerikance o svemu“, rekao je Šreder za list Berliner cajtung u intervjuu prošlog meseca.

Govoreći za radio Košut u petak, Orban je istakao da je Evropa pokušala da obuzda ukrajinski sukob počevši od krimske krize 2014, kroz stvari kao što su sporazumi iz Minska.

„Amerikanci su ušli u ovu igru i od tada pravac nije izolacija i lokalizacija, već ekspanzija. Uključuje se sve više ljudi, isporučuje se sve više oružja, sve više novca se troši, Evropljani sve više uzimaju kredite i šalju ih u Ukrajinu, tako da moram reći da sukob postaje sve više globalizovan“, rekao je mađarski premijer.

Od neuspeha pregovora sa turskim domaćinom, meci i bombe su činili većinu razgovora između Moskve i Kijeva. Ukrajina je odbacila bilo kakve pregovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i insistira na nizu zahteva koje je Kremlj odbacio kao apsurdne.

Ukrajinska pravda sa sedištem u Kijevu izvestila je u maju 2022. da je Boris Džonson, koji je u to vreme bio britanski premijer, delovao kao glasnik Zapada kada je posetio Kijev mesec dana ranije, „skoro bez upozorenja“.

Džonson je navodno rekao predsedniku Vladimiru Zelenskom da ne može biti pregovora sa Putinom i da čak i ako je Ukrajina spremna da potpiše neku vrstu sporazuma sa Rusijom, Zapad nije. U roku od dva meseca od te posete, Džonson je izgubio premijersku poziciju, a kasnije čak i mesto u Donjem domu, navodno zbog skandala u vezi sa zatvaranjem Covid-19. Prošlog meseca ga je angažovao Centar za analizu evropske politike (CEPA) – istraživački centar sa sedištem u Vašingtonu koji finansiraju američka vlada, NATO i zapadni vojni izvođači – zbog njegove „posvećenosti pobedi Ukrajine“.