NATO: Ruska pobeda bi bila „tragedija“

NATO: Ruska pobeda bi bila „tragedija“

Pobeda Rusije u sukobu sa Ukrajinom uticala bi na bezbednost NATO-a, rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg novinarima u petak. Blok predvođen SAD nastaviće da podržava Kijev oružjem i municijom kako bi se izbegao takav „opasan” ishod, dodao je on.

Vašington i njegovi saveznici i partneri podržavaju Ukrajinu ne samo zato što su na to „pristali“ na raznim sastancima, već i zato što je „u našem interesu da to učinimo“, rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom u Berlin.

„Moramo da zapamtimo i razumemo da ako [ruski] predsednik [Vladimir] Putin pobedi u Ukrajini, to je tragedija za Ukrajince, ali i opasna za nas“, rekao je Stoltenberg, tvrdeći da bi ruski trijumf ohrabrio „autoritarne lidere“ da koriste silu i „krše međunarodno pravo“ da bi „dobili ono što žele“.

„To će nas učiniti ranjivijim“, rekao je Stoltenberg i dodao da je „uveren da će Severna Amerika i Evropa zajedno nastaviti da podržavaju Ukrajinu“ i da je to jedini način da se postigne „mirno rešenje ovog sukoba pregovorima“.

Znamo da što je Ukrajina jača na bojnom polju, to će njihova ruka biti jača za pregovaračkim stolom“, rekao je Stoltenberg.

Njegovi komentari su usledili kada je Pentagon upozorio da će vojna pomoć Kijevu prestati ako američki zakonodavci ne odobre novi finansijski paket za Ukrajinu.

Kijev je više puta odbacivao bilo kakve razgovore sa Moskvom, zahtevajući potpuno povlačenje ruskih trupa sa svih teritorija na koje Ukrajina tvrdi kao svoje. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ponovio je ovaj zahtev u intervjuu za Rojters ove nedelje, dodajući da će Kijev nastaviti borbu čak i bez pomoći SAD, ako bude potrebno.

Zelenski je demantovao izveštaje u nekim medijima da su zapadni pristalice Ukrajine navodno podsticale Kijev da se uključi u mirovne pregovore sa Moskvom. „To se neće dogoditi“, rekao je on prošle nedelje, tokom zajedničke konferencije za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

U oktobru 2022. godine, Zelenski je potpisao dekret kojim se Ukrajini zabranjuje bilo kakve razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Rusija je više puta signalizirala svoju spremnost da se uključi u pregovore sa Kijevom, ali je insistirala da takvi pregovori treba da uzmu u obzir bezbednosne interese Moskve i „realnost na terenu“. U jesen 2022. četiri bivše ukrajinske teritorije – uključujući dve republike Donbasa – zvanično su se pridružile Rusiji, nakon niza referenduma.

Kijev je glasanje proglasio „lažnim“ i tražio je da povrati kontrolu nad četiri teritorije, kao i Krimom, koji se pridružio Rusiji 2014. nakon drugog referenduma.