Istraživanja povezuju apneju u snu sa povećanim rizikom od atrijalne fibrilacije

Istraživanja povezuju apneju u snu sa povećanim rizikom od atrijalne fibrilacije

Novo istraživanje Klivlendske klinike identifikovalo je vezu između apneje u snu i razvoja atrijalne fibrilacije, uobičajenog poremećaja srčanog ritma.

Objavljeno u časopisu Američkog udruženja za srce, studija na preko 42.000 pacijenata otkrila je da je hipoksija povezana sa spavanjem – ili nizak nivo kiseonika tokom spavanja – povezana sa većim rizikom od razvoja atrijalne fibrilacije tokom vremena. Studija je otkrila da je ovaj rizik opstao čak i nakon uzimanja u obzir funkcije pluća, što sugeriše da hipoksija povezana sa spavanjem nezavisno povećava rizik od atrijalne fibrilacije odvojeno od bilo koje osnovne bolesti pluća.

Atrijalna fibrilacija uzrokuje nepravilan i često abnormalno brz otkucaj srca, što može dovesti do lošeg protoka krvi i komplikacija poput moždanog udara. Procenjuje se da 2,7–6,1 miliona ljudi u SAD živi sa AFib.

Studija je pokazala da je kod 5% pacijenata dijagnostikovan AFib u roku od pet godina od studije spavanja, uprkos tome što je kohorta bila prilično mlada (srednja 51 godina). Takođe je otkriveno da se za svakih 10 procentnih poena smanjenja srednje zasićenosti kiseonikom rizik od AFib povećava za 30%.

Redovni skrining i lečenje apneje u snu može pomoći u smanjenju verovatnoće razvoja atrijalne fibrilacije, posebno kod onih koji su već pod visokim rizikom, prema istraživačima.

Istraživači planiraju buduće studije kako bi bolje razumeli mehanizme koji povezuju poremećeno disanje u snu, što uključuje apneju u snu i hipoksiju vezanu za spavanje, sa razvojem AFib-a. Oni takođe imaju za cilj da ispitaju da li trenutni tretmani za apneju u snu, kao što je CPAP, mogu pomoći u smanjenju rizika od AFib. Njihovi nalazi mogu da informišu buduća klinička ispitivanja tretmana poremećaja disanja u snu, kao što je dodatni kiseonik noću.