Novo istraživanje nudi nadu za smanjenje gubitka mišića kod pacijenata sa rakom

Novo istraživanje nudi nadu za smanjenje gubitka mišića kod pacijenata sa rakom

Istraživači iz Trinitija, u saradnji sa Artelo Biosciences, napravili su proboj u kaheksiji raka. Njihov rad pokazuje da lek ART27.13 štiti od mišićne degeneracije povezane sa rakom debelog creva i pluća (kaheksija) i veruju da takođe može pozitivno uticati na očekivani životni vek.

Tim, predvođen Ričardom Porterom, vanrednim profesorom na Trinitijevoj školi za biohemiju i imunologiju, sa sedištem u Institutu za biomedicinsku nauku Triniti (TBSI), takođe je identifikovao specifični ćelijski receptor kao metu protiv kaheksije. Istraživački članak je upravo objavljen u časopisu Pharmaceuticals.

Porter je rekao: „Ovo revolucionarno istraživanje pokazalo je sposobnost ART27.13 da zaštiti od degeneracije mišića povezane sa rakom debelog creva i pluća. Na osnovu ovih in vitro podataka, ART27.13 ima potencijal da zaštiti od gubitka mišića, što može dovesti do povećanja kvalitet života i na kraju može uticati na očekivani životni vek pacijenata koji žive sa rakom.“

Artelo trenutno procenjuje ART27.13, u kliničkom ispitivanju faze 2a studije o oporavku apetita od raka (CAReS) kako bi utvrdio njegov efekat na čistu telesnu masu, povećanje telesne težine, nivoe aktivnosti i poboljšanje anoreksije kod pacijenata sa rakom.

Svrha nedavno objavljenog istraživanja bila je da se utvrdi da li ART27.13 može dodatno uticati na degradaciju mišića, uobičajeni oslabljujući efekat raka i njegovog lečenja.

Ne samo da je istraživanje pokazalo da ART27.13 štiti od gubitka mišića u in vitro modelu, već i da je aktivnost posredovana specifičnim CB2 receptorom, čime se potvrđuje da naučnici bolje razumeju način delovanja.

Steven D. Reich, MD, glavni medicinski službenik u Artelu, prokomentarisao je: „Ovi in vitro podaci podržavaju naše poverenje u potencijal ART27.13 kao potporne terapije za pacijente sa rakom, jer ne samo da može povećati apetit, već i sprečiti gubitak mišića. Aktivno upisujemo pacijente u ispitivanje i radujemo se izveštavanju o našem kontinuiranom napretku.“