Više od polovine pacijenata sa COVID-19 ima simptome nakon bolesti

Više od polovine pacijenata sa COVID-19 ima simptome nakon bolesti

Škola kineske medicine na baptističkom univerzitetu u Hong Kongu (HKBU) otkrila je da je 55% pacijenata koji su zatražili lečenje u HKBU Kineskom centru za telemedicinu protiv COVID-19 tokom petog talasa pandemije COVID-19 nastavilo da doživljava najmanje jedan dugi simptom COVID-a u trajanju od šest meseci do godinu dana nakon dijagnoze infekcije. Najčešći simptomi su umor, magla u mozgu i kašalj.

Studija je takođe otkrila da je pacijentima koji su uzimali kinesku medicinu nakon infekcije COVID-19 bilo potrebno kraće vreme da bi bili negativni na brzim testovima i da su doživeli značajno olakšanje simptoma u poređenju sa pacijentima koji nisu uzimali kinesku medicinu.

HKBU je osnovao HKBU Kineski medicinski centar za telemedicinu protiv COVID-19 2021. godine tokom petog talasa pandemije COVID-19 u Hong Kongu kako bi pružio besplatne telemedicinske usluge za pacijente sa COVID-19. Pozivajući se na protokole lečenja i klinička iskustva u kontinentalnoj Kini, stručni tim Fakulteta kineske medicine HKBUs formulisao je Kliničke smernice kineske medicine za COVID-19 u Hong Kongu kao univerzitetske standarde za kliničku dijagnozu i lečenje COVID-19. Telemedicinski centar sledi smernice za pružanje usluga dijagnoze, lečenja i prevencije pacijentima sa COVID-19, bliskim kontaktima i negovateljima.

Istraživački tim HKBU na čelu sa profesorom Bian Zhaokiangom, direktorom kliničkog odeljenja na Fakultetu kineske medicine, sproveo je retrospektivnu studiju koristeći statistiku pacijenata koju je prikupio Telemedicinski centar tokom petog talasa pandemije. Tim je analizirao simptome u prve četiri nedelje oko 13.000 pacijenata koji su bili zaraženi COVID-19 od sredine marta do početka maja 2022. godine i podvrgnuti kućnoj izolaciji.

Rezultati su pokazali da je 93% pacijenata iskusilo bar jedan simptom. Najčešći simptomi tokom prve nedelje infekcije bili su kašalj (91%), sputum (75%), suvo grlo (50%) i bol u grlu (44%). 17% pacijenata je i dalje imalo ove simptome četiri nedelje nakon infekcije. Iako su se simptomi postepeno smanjivali tokom vremena, učestalost umora se povećala.

Među ovom serijom pacijenata, istraživački tim je odabrao 311 pacijenata koji su uzimali kinesku medicinu pet dana u roku od 10 dana nakon dijagnoze, i još 311 pacijenata koji nisu uzimali nijedan kineski lek tokom istog perioda da bi procenili efikasnost kineske medicine.

Rezultati su pokazali da je pacijentima koji su uzimali kinesku medicinu u roku od 10 dana nakon infekcije COVID-19 bilo potrebno u proseku sedam dana da bi bili negativni na brzim testovima, i da su imali u proseku četiri simptoma, koji su bili značajno blaži u poređenju sa pacijentima koji nisu uzimali Kineska medicina. Prosečno vreme za negativan test za pacijente koji nisu uzimali kinesku medicinu bilo je osam dana, a imali su u proseku 11 simptoma. Rezultati pokazuju da je kineska medicina efikasan tretman za infekciju COVID-19.

Istraživački tim je sproveo naknadnu telefonsku anketu od novembra 2022. do januara 2023. sa 6.242 pacijenata sa COVID-19 koji su tražili medicinsku konsultaciju u Telemedicinskom centru između decembra 2021. i maja 2022. kako bi razumeli svoje simptome i faktore rizika nakon šest meseci do godinu dana. infekcija.

Studija je otkrila da je 55% pacijenata i dalje imalo najmanje jedan dugotrajni simptom, odnosno „dugi COVID“ ili „post-COVID sindrom“. Najčešći simptomi su bili umor (36%), magla mozga (34%) i kašalj (31%). Štaviše, žene, osobe srednjih godina, gojazne osobe, oni sa komorbiditetom kao što su oftalmološke ili otorinolaringološke bolesti, bolesti digestivnog sistema, respiratorne bolesti, hiperlipidemija i kardiovaskularne bolesti, kao i pacijenti sa više početnih simptoma imali su veću verovatnoću da razviju dugotrajan COVID. Međutim, nije bilo značajne korelacije između uzimanja tri ili više doza vakcine i pojave dugog COVID-a.

Profesor Bian je rekao: „HKBU je osnovao Telemedicinski centar tokom izbijanja COVID-19 kako bi obezbedio besplatne tretmane za pacijente sa COVID-19. Analizirali smo podatke Centra da bismo produbili razumevanje medicinske zajednice o simptomima tokom ranih i srednjih faza COVID-19 infekcija kao i post-COVID sindrom. Omogućava javnosti da razume efikasnost kineske medicine u lečenju COVID-19. Studija takođe pokazuje da tele-usluge kineske medicine mogu biti važna komponenta zdravstvene zaštite u Hong Kongu i sistem prevencije bolesti“.