Nova metoda autentifikacije za identifikaciju β-sitosterola u jestivim uljima

Nova metoda autentifikacije za identifikaciju β-sitosterola u jestivim uljima

U studiji objavljenoj u časopisu Food Kualiti and Safeti 23. avgusta 2023., istraživači sa Univerziteta Zhejiang predstavili su metodologiju osmišljenu za ispitivanje nivoa β-sitosterola prisutnih u jestivim uljima.

Sa primarnim fokusom na devičansko ulje kamelije (VCO) i devičansko maslinovo ulje (VOO), ovaj novi pristup obećava za transformaciju procesa autentifikacije u sektoru hrane. Umesto da se oslanja na konvencionalne metode, tim je vešto iskoristio snagu gasne hromatografije/masene spektrometrije (GC/MS) i gasne hromatografije/detektora jonizacije plamena (GC/FID).

Ono što ovu metodologiju čini posebno pohvalnom je njena sposobnost da efikasno zaobiđe neke od tradicionalno glomaznih faza analize. Konkretno, eliminiše potrebu za procesima kao što su kertridži za ekstrakciju u čvrstoj fazi i tankoslojna hromatografija. Štaviše, metoda je učinila derivatizaciju — prethodno ključni korak u procesu utvrđivanja — potpuno nepotrebnom.

Kulminacija ovih napretka rezultira pojednostavljenim pristupom koji značajno ubrzava proceduru, dok istovremeno minimizira potencijal za greške zbog smanjenog rukovanja uzorkom. Studija je takođe prevazišla samo uvođenje nove metode. Udubljujući se u komparativnu analizu β-sitosterola u VCO i VOO, nalazi su bili prosvetljujući.

Utvrđeno je da VCO sadrži opseg od 14,1–30,2 mg/100 g β-sitosterola, dok je VOO pokazao znatno višu koncentraciju, u rasponu od 94,3 do 173,2 mg/100 g. Ova izražena razlika ne samo da pozicionira VOO kao elitni izvor β-sitosterola unutar pejzaža jestivog ulja, već i naglašava šire zdravstvene implikacije nalaza.

Prepoznato po svojim potencijalnim zdravstvenim prednostima, uključujući antiinflamatorna, anti-ulcerativna i antitumorska svojstva, povećano prisustvo β-sitosterola u VOO naglašava nutritivni i terapeutski značaj ulja. Štaviše, razlika u koncentracijama β-sitosterola između VCO i VOO pruža jedinstven otisak prsta za svako ulje. Kao takav, β-sitosterol se može iskoristiti kao instrumentalni marker u verifikaciji autentičnosti ovih ulja.

Evolucija ove metode otvara put za njenu potencijalnu upotrebu u autentifikaciji šireg spektra jestivih ulja. U eri u kojoj globalna zdravstvena svest eskalira, razumevanje preciznog sastava jestivih ulja postaje instrumentalno, osnažujući potrošače da donesu prosvetljeni izbor.

Istraživanje koje je preduzeo ovaj tim prevazilazi samo bavljenje prevarama u hrani; označava posvećenost obezbeđivanju da potrošači iskoriste zdravstvene prednosti koje su intrinzične za istinske VCO i VOO. Ova studija postavlja čvrst temelj za naknadna istraživanja i implementacije u sektoru hrane.