Nova studija otkriva da su lunarni vrtlozi povezani sa topografijom

Nova studija otkriva da su lunarni vrtlozi povezani sa topografijom

Tradicionalno se smatralo da na lunarne vrtloge ne utiču topografske promene, ali nova studija pokazuje korelaciju između njih. Lunarni kovitlaci su oznake visokog albeda na mesecu koje se javljaju i u mare—tamnim, ravnim bazaltnim ravnicama—i na svetlim planinskim terenima; njihovo poreklo ostaje predmet rasprave.

„Kanonsko tumačenje lunarnih kovitlaca je da topografija nema uticaja na lokaciju ili oblik kovitla. Međutim, Domingue i ostali su otkrili da svetle oblasti lunarnog kovitla u Mare Ingenii imaju nižu nadmorsku visinu od tamnih traka između njih.

Do ovog zaključka su došli generisanjem i ispitivanjem topografskih podataka za lunarne vrtloge u višoj rezoluciji od one koja je prethodno izvedena (tj. sub-metar)“, rekao je Džon Vajrih, viši naučnik na Institutu za planetarne nauke.

Postoje regioni na Mesecu gde kontrastne svetle i tamne oznake naizgled petljaju preko površine; ove oznake, poznate kao vrtlozi, definisane su širokim, svetlim oblastima na kovitlacima koje su odvojene tamnijim off-svirl trakama. O njihovom mehanizmu formiranja se dugo raspravljalo i ključno je za razumevanje obrade mesečeve površine, mobilnosti čestica lunarnog tla i efekata svemirskog okruženja na planetarne površine, prema Domingue et al. (2022).

„Ovaj rad se zasniva na zaključku Dominguea i drugih koristeći iste metode i pronalazi sličnu korelaciju između oblasti u vrtlogu i niže topografije unutar Reiner Gamma kovitla. Pronalaženje veze sa topografijom na jednoj lokaciji vrtloga može biti slučajnost , ali pronalaženje u dva veoma odvojena regiona vrtloga teže je ignorisati. Posebno je teško ignorisati jer je Rajner Gama arhetipski lunarni kovitlac“, rekao je Vajrih.

„Domingue i saradnici su otkrili da su svetla područja 2 do 3 metra niža od tamnih područja u lunarnom vrtlogu Mare Ingenii. U ovom radu smo proučavali Rajner Gama i otkrili da su svetla područja oko 4 metra niža od tamnih,“ Veirich rekao.

„Međutim, to nije tako jednostavno jer su svetla područja ravnomerno niža od tamnih. Da je to bio slučaj, ovaj odnos između topografije i kovitlaca bilo bi lako demonstrirati upoređivanjem karte nadmorske visine sa slikom kovitla. Umesto toga, ovaj odnos se vidi samo kada uporedimo prosečnu visinu svetlih oblasti i prosečnu visinu tamnih oblasti.“

Veirich je koristio mnoge slike Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC) zajedno sa softverskim paketom Stereophotoclinometrija (SPC) da bi odredio topografiju površine.

Koautori Chuang i Richardson su koristili alate za mašinsko učenje na podskupu LROC slika da bi primenili nepristrasni algoritam za klasifikovanje kovitla u svetle oblasti, koje se nazivaju jedinice kovitlanja, i tamne oblasti, koje se nazivaju off-svirl. Takođe su identifikovali prelazna/srednja područja, koja su označili kao difuzno-vrtložna jedinica. Svoje nalaze su objavili u ranijem radu.

SPC je softverski paket koji koristi slike površine iz svemirskih letelica i kombinuje stereo snimanje i fotoklinometriju za određivanje visine površine. Vrtložne jedinice definisane algoritmima mašinskog učenja su zatim upoređene sa topografijom izvedenom iz SPC-a da bi se statistički utvrdilo da li postoje korelacije visine, i ako jeste, koja je razlika.

„Lunarni vrtlozi izazivaju interesovanje naučnika otkako su otkriveni, delom zato što naučna zajednica ne razume u potpunosti kako su nastali. Postoji mnogo hipoteza o procesu njihovog formiranja. Svaka hipoteza ima zapažanja koja je podržavaju, ali postoje i druga zapažanja to im je u suprotnosti“, rekao je Vajrih.

„Pošto nemamo potpuno razumevanje o tome kako su se ovi vrtlozi formirali, ne razumemo u potpunosti priču koju mogu da nam ispričaju o mesecu. Njihovo formiranje može uključivati kombinaciju dobro shvaćenih procesa koji međusobno deluju, ili trenutno nepoznatog proces. Neobični objekti ili fenomeni su ponekad ključ za sticanje dubljeg znanja, i iz tog razloga su lunarni vrtlozi veoma intrigantni. I činjenica da izgledaju zaista kul.“