Krčenje šuma u ​​brazilskom Amazonu je na najnižem nivou od 2018

Krčenje šuma u ​​brazilskom Amazonu je na najnižem nivou od 2018

Krčenje šuma u ​​brazilskoj Amazoniji opala je za 22,3 odsto u poslednjih 12 meseci do jula, pokazuju vladini podaci u četvrtak, pošto je predsednik Luiz Inasio Lula da Silva ispunio obećanje da će obuzdati uništenje koje se dogodilo pod njegovim prethodnikom Žairom Bolsonarom, piše Rojters.

Oko 9.001 kvadratni kilometar (3.475,31 kvadratnih milja) amazonske džungle uništen je u 12 meseci do jula, prema podacima brazilske agencije za istraživanje svemira Inpe, u odnosu na 11.568 kvadratnih kilometara očišćenih godinu dana ranije.

To je bila najmanja površina očišćena od 2018, godinu dana pre nego što je Bolsonaro preuzeo dužnost. Amazonska džungla je najveća prašuma na svetu i njena zaštita se smatra ključnom za suzbijanje klimatskih promena.

„To je impresivan rezultat i predstavlja povratak Brazila na klimatski plan“, rekao je Marcio Astrini, šef grupe za zastupanje Climate Observatori.

Ipak, ovogodišnja stopa krčenja šuma ostaje skoro dvostruko veća od dosad najnižeg u uništavanju šuma iz 2012. i daleko od Lulinog obećanja da će do 2030. doći do nulte deforestacije.

Lula je uložio svoju međunarodnu reputaciju na zaustavljanje krčenja šuma po preuzimanju dužnosti ove godine i pojačao primenu zakona o životnoj sredini nakon četiri godine velikog razaranja pod Bolsonarom, koji je oslabio agencije za zaštitu životne sredine.

Pod bivšim desničarskim predsednikom, razaranja od strane rančera, špekulanata zemljom i rudara porasla su na 15-godišnji maksimum.

Godišnji podaci, koje godišnje proizvodi Inpeov program za satelitsko praćenje PRODES, daleko su tačniji od njegovog DETER sistema upozorenja, koji objavljuje nedeljne brojke.

Zvanični godišnji period se meri od avgusta do jula pošto je manje oblačnosti sredinom godine da bi se prikrilo krčenje šuma na satelitskim snimcima.