Dron, eksplozivni napadi ciljaju na američke snage širom Iraka

Dron, eksplozivni napadi ciljaju na američke snage širom Iraka

Američke snage bile su meta u tri napada u Iraku u četvrtak, ali nisu pretrpele žrtve, rekli su američki vojni zvaničnici i bezbednosni izvori, u najrasprostranjenijem jednom danu napada na američku imovinu od kada je Izrael započeo sukob sa Hamasom, prenosi Rojters.

Bilo je četiri napada na američke trupe u Iraku i Siriji u protekla 24 sata, rekao je odvojeni američki zvaničnik, govoreći pod uslovom anonimnosti.

Trojica američkih vojnika zadobila su lakše povrede i vratili su se na dužnost, dodao je zvaničnik.

U četvrtak ujutru, konvoj koalicije predvođenih SAD bio je meta eksplozije improvizovane eksplozivne naprave (IED) u blizini brane Mosul, ali nije pretrpeo žrtve, rekli su američki vojni zvaničnici i dva bezbednosna izvora.

Bezbednosni izvori su rekli da su patrolu pratile iračke antiterorističke snage i da je oštećeno vozilo u patroli.

Takođe u četvrtak ujutro, jednosmerni dron je lansiran protiv američkih i koalicionih snaga u vazdušnoj bazi Ain al-Asad zapadno od Bagdada, ali je oboren pre nego što je stigao do cilja, bez žrtava ili oštećenja infrastrukture, rekao je američki vojni zvaničnik.

Dron je takođe lansiran u vazdušnu bazu Al Harir u Erbilu u kojoj su smeštene američke i međunarodne snage, ali je oboren pre nego što je stigao do cilja, rekli su bezbednosni izvori.

U saopštenju službe za borbu protiv terorizma Iračkog Kurdistana, koje se razlikuje od Federalne iračke službe, navodi se da su napadi dronova na vazdušnu bazu Al Harir izazvali požar u jednom od njenih skladišta goriva. Dodaje se da je baza evakuisana od strane koalicionih snaga predvođenih SAD 20. oktobra.

Američki vojni zvaničnik rekao je da „nemaju nikakva ažuriranja u vezi sa prilagođavanjem položaja snaga širom Iraka i Sirije“.

Američke i koalicione trupe napadnute su najmanje 40 puta u Iraku i Siriji od početka oktobra zbog izraelske razorne opsade Gaze u znak odmazde za prekogranični napad Hamasovih militanata 7. oktobra.

Do sada je 56 američkih vojnika povređeno u napadima sa traumatskim ili lakšim povredama mozga, iako su se svi vratili na dužnost, saopštio je Pentagon.

SAD za napade okrivljuju grupe koje podržava Iran i kažu da je Teheran na kraju odgovoran, što Teheran negira, navodeći da su grupe koje su učestvovale u napadima to radile na svoju volju.

Milicije u Iraku koje podržava Iran javno su izjavile da će američka sredstva i dalje biti na meti sve dok SAD podržavaju Izrael u njegovom ratu protiv Gaze.

Poslednji napadi usledili su nakon što je Bela kuća u četvrtak saopštila da je američka vojska gađala mete u Siriji kako bi uništila oružje i odvratila separatističke grupe koje podržava Iran od napada na američko osoblje u regionu.

Sjedinjene Države su povremeno izvodile uzvratne udare na snage koje podržava Iran u regionu nakon što su napale američke snage, uključujući i napad 26. oktobra.