Klinton: Potrebna promena režima u Izraelu i Palestini

Klinton: Potrebna promena režima u Izraelu i Palestini

I Izraelcima i Palestincima biće potrebno novo rukovodstvo ako žele da sklope mir jedni s drugima, rekla je u četvrtak Hilari Klinton.

Bivša američka prva dama, senator, državni sekretar i predsednički kandidat za 2016. govorila je putem video veze na Blumbergovom forumu nove ekonomije u Singapuru.

„Hamas nije partner za bilo kakvu vrstu mira ili rešenja za dve države“, rekla je Klintonova glavnom uredniku Blumberga Džonu Mikletvejtu. Ona je dodala da bi mir mogli postići palestinske vlasti na Zapadnoj obali i ko god da bude na čelu Gaze nakon rata sa Izraelom.

Na pitanje o Netanjahuovom potencijalu da pregovara o rešenju sa dve države, Klintonova je odgovorila: „Mislim da nema dokaza za to. Mislim da će izraelski narod morati da odluči o njegovom vođstvu.”

Klintonova je takođe prokomentarisala verovatnoću prekida vatre u Gazi, rekavši da bi to „zamrznulo situaciju u korist Hamasa“ i da je malo verovatno da će ga Izrael prihvatiti. Netanjahu bi možda bio spreman da prihvati „humanitarne pauze“ kako bi pomoć stigla do civila u Gazi, a Hamas mogao da oslobodi taoce otete u napadima 7. oktobra, dodala je ona.

Prema rečima Klintonove, predsedniku Džou Bajdenu će biti „izazov“ da natera Kongres da odobri paket finansiranja i za Izrael i za Ukrajinu, ali moguće uz „teške pregovore“. Senat sa demokratskom većinom blokirao je predlog zakona u Predstavničkom domu sa republikanskom većinom koji je finansirao samo Izrael, insistirajući na predlogu Bele kuće koji je objedinio ta dva – zajedno sa finansiranjem za Tajvan i imigraciju – u iznosu od 106 milijardi dolara.

Govorila je oko 25 minuta pred publikom koju je Straits Times opisao kao „globalne korporativne i vladine lidere“, koja se okupila u hotelu Capella Singapur na godišnjem događaju.

Klintonin suprug Bil je bio predsednik od 1993. do 2001. Ona je odslužila dva mandata u američkom Senatu i kandidovala se za predsednika 2008. godine, izgubivši na izborima od Baraka Obame. Kao utešnu nagradu, Klintonova je bila zadužena za Stejt department do 2013. godine, kada se povukla da bi vodila porodičnu fondaciju – i pripremila drugu kandidaturu za predsednika. Smatrala se favoritom za pobedu u 2016. i okrivila je Vikiliks, FBI, Rusiju i „lažne vesti“ za poraz od republikanskog izazivača Donalda Trampa.