Ukrajina će dobiti pse za otkrivanje mina iz EU u još tri faze do kraja 2025

Ukrajina će dobiti pse za otkrivanje mina iz EU u još tri faze do kraja 2025

Do kraja 2025. Ukrajina će od Evropske unije dobiti pse za otkrivanje eksploziva i mina u još tri faze, izjavio je Leonid Levčenko, načelnik Odeljenja za traženje eksploziva psima za otkrivanje mina Komande ukrajinskih snaga za podršku, u komentaru za Ukrinform.

Tokom druge etape, koja je nedavno završena u Poljskoj, Ukrajini je predato osam pasa za otkrivanje mina. Deveti pas nije prošao proceduru sertifikacije i biće naknadno predat.

Prema rečima Levčenka, druga faza specijalnog kursa obuke za pse za otkrivanje mina održana je u Novom Sonču, na jugu Poljske. Psi, koji su prethodno šest meseci školovani u Evropi, proveli su dve nedelje na dresuri u uslovima što je moguće bliže ukrajinskim.

„To je bila imitacija ruševina, potraga za eksplozivom na putu, pretraga železničkih šina, odnosno na mestima gde ćemo morati da radimo u Ukrajini“, rekao je Levčenko.

Prema njegovim rečima, deveti pas, koji nije prošao proceduru sertifikacije, biće predat Ukrajini u sledećoj fazi transfera za šest meseci.

„Biće još tri faze, a sam projekat će trajati do kraja 2025. godine“, rekao je Levčenko.

Čim psi stignu u Ukrajinu, moraće i da prođu ukrajinsku proceduru sertifikacije. Nakon što psi budu registrovani u svojim jedinicama, oni će proći obuku u centru za obuku pasa Kamianets-Podilskii.

„Ovde će psi završiti desetodnevni kurs obuke o našim mirisima, odnosno trinitrotoluenu, plastidnim eksplozivima, ukrajinske i sovjetske proizvodnje. Eksplozivi zapadne proizvodnje imaju malo drugačiji miris. Dakle, oni će proći testove i vratiti se u svoje jedinice, a kasnije će biti poslati na izvršenje borbenih zadataka“, objasnio je Levčenko.

On je napomenuo da će gore navedeni psi biti uključeni u radove na deminiranju u Kijevskoj, Černigovskoj, Harkovskoj i Hersonskoj oblasti. Oni će takođe raditi u centru za obuku pasa Kamjanec-Podilskii.

„Radimo na oslobođenim područjima: grupe sapera tamo izvršavaju zadatke, a kinološki tim pomaže saperima“, dodao je Levčenko.

On je napomenuo da su psi za otkrivanje mina koje su predali evropski partneri (nemački, belgijski i holandski ovčari) stari godinu i po do dve godine. Oni će moći aktivno da traže eksploziv još pet do šest godina.

Podsećamo da je Evropska unija 9. novembra 2023. predala Ukrajini drugu grupu pasa za otkrivanje eksploziva i mina, obučenih u zemljama EU, odnosno Finskoj, Belgiji i Luksemburgu. Sertifikacija pasa i njihov transfer rukovodiocima Oružanih snaga Ukrajine nakon dvonedeljnog kursa adaptacije obavljen je u Jedinici Karpatske granične straže u Novom Sonču, na jugu Poljske.