Pavel: Kijev i Moskva bi potencijalno mogli da počnu pregovore sledeće godine

Pavel: Kijev i Moskva bi potencijalno mogli da počnu pregovore sledeće godine

„Sledeće godine bi mogli da dođu do određenog početka pregovora, jer razvoj događaja ne ukazuje na to da ukrajinska strana može da stekne vojnu prednost. Sada je vreme naklonjeno Rusiji, koja ima jaču mobilizacionu bazu ljudskih resursa“, rekao je Pavel.

On je podsetio da Rusija popunjava svoje zalihe materijala, uključujući i zbog masovnih isporuka iz Severne Koreje i zaobilaženja sankcija.

Bivši načelnik Generalštaba i bivši načelnik Vojnog komiteta NATO-a napomenuo je da Rusija pokušava da odugovlači sukob što je duže moguće, a predsednički izbori u Sjedinjenim Državama naredne godine mogli bi da poljuljaju međunarodnu spremnost da pomogne Ukrajini i isporuči oružje. naciji.

„Situacija očigledno nije pozitivna. Ono što bi trebalo da bude pozitivno za Ukrajinu je to što smo mi na njihovoj strani i treba da ih podržimo u postizanju njihovih ciljeva. Sa naše strane, nemamo drugog izbora nego da insistiramo na podršci“, rekao je Pavel i dodao da će Zapad ovo morati da radi dok se sami Ukrajinci ne odluče za sledeći korak.

Istovremeno, predsednik Češke je na konferenciji ponovio ono što je već nekoliko puta u različitim formama rekao da bi „svaki uspeh za Rusiju značio naš neuspeh“.

Pavel, koji je do 2018. bio na čelu Vojnog komiteta NATO-a, ranije je izjavio da ako Ukrajinci ne uspeju sa letnjom kontraofanzivom, onda ove godine neće imati drugu opciju, jer će partneri ponovo morati da akumuliraju veoma velike resurse da pomognu zemlji u sledeću ofanzivu, što je veoma složen zadatak.