Šolc na godišnjicu Kristalne noći: Stid i ogorčenost zbog novog talasa antisemitizma

Šolc na godišnjicu Kristalne noći: Stid i ogorčenost zbog novog talasa antisemitizma

Nemačka obeležava 85. godišnjicu nacističkog pogroma Jevreja poznatog i kao „Kristalna noć“. Nemačka se u datom trenutku suočava sa velikim talasom antisemitskih incidenata.

Kancelar Olaf Šolc rekao je da se „stidi i da je ogorčen“ zbog nedavnog talasa antisemitskih incidenata u Nemačkoj, upozoravajući da Berlin neće tolerisati takvu antijevrejsku mržnju, prenosi Rojters .

Šolc je govorio na ceremoniji u berlinskoj sinagogi, zajedno sa jevrejskim liderima.

Ta sinagoga je bila među 1.000 koje je rulja nacista oštetila ili uništila širom Nemačke i Austrije tokom „Noći slomljenog stakla“ u novembru 1938. godine, kako se događaji od 9. i 10. novembra te godine nazivaju.

Najmanje 91 Jevrej je ubijen, oko 7.500 jevrejskih radnji je opljačkano i oko 30.000 jevrejskih muškaraca i dečaka je uhapšeno tokom napada koji su prethodili Holokaustu, u kojem je ubijeno oko šest miliona Jevreja.

Sinagoga u kojoj je Šolc govorio takođe je napadnuta Molotovljevim koktelima u naletu antisemitskih incidenata koji su usledili nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i posledične izraelske odmazde.

Prve nedelje nakon Hamasovog napada, nadzorni organ RIAS je prijavio 202 antisemitska incidenta u Nemačkoj, što je porast od 240 odsto u odnosu na pre godinu dana.

Policija je saopštila da su džamije takođe bile mete u istom periodu, pri čemu je čak osam primilo pakete sa pocepanim fragmentima Kurana, pomešanim sa fekalnim materijama.

„Svaki oblik antisemitizma truje naše društvo. Nećemo to tolerisati“, rekao je Šolc, koji je nosio kipu, tradicionalnu jevrejsku kapu, što je uobičajeno u sinagogi za muškarce.

Antisemistički napadi su porasli u celom svetu od izbijanja rata između Izraela i Hamasa.

U Nemačkoj, koja se ponosila svojom kulturom sećanja i suočavanjem sa svojom mračnom prošlošću, ovo je izazvalo novo kolektivno preispitivanje.

Prošle nedelje postao je viralan 10-minutni video nemačkog ministra ekonomije Roberta Habeka koji izražava zabrinutost zbog rastućeg antisemitizma.

U njemu je upozorio da će Nemci morati da odgovaraju za antisemitizam na sudu, dok svako ko nije Nemac rizikuje da mu se ukine boravišna viza.

Nova pravila o državljanstvu jasno pokazuju da svako ko je antisemita ne može dobiti nemačko državljanstvo, rekao je Šolc u četvrtak.

Učenje o istorijskoj odgovornosti Nemačke nakon Holokausta je posebno važno, jer generacije koje su to iskusile iz prve ruke više nisu tu da podele svoja svedočenja, rekao je Šolc.

To je takođe važno s obzirom na činjenicu da je Nemačka sada glavna destinacija za imigrante, a mnogi imigranti nisu saznali za Holokaust u svojim zemljama porekla – ili su naučili drugačije, rekao je on.

„Istovremeno, ne smeju nas zavesti oni koji u ovome vide priliku da uskrate mesto više od pet miliona muslimanskih građana u našem društvu… Parola ‘Nikad više’ takođe znači naše prijateljstvo sa Izraelom. Izrael ima pravo da se brani od varvarskog terora Hamasa“, rekao je on, ponovivši posvećenost svoje vlade da učini sve što može da obezbedi oslobađanje ljudi koje je palestinska islamistička grupa uzela kao taoce.

Jevrejska kultura je veoma uznapredovala u Berlinu pre nego što su nacisti preuzeli vlast.

Bio je to jedan od 10 najvećih jevrejskih centara na svetu, a mnogi od vodećih nemačkih naučnika bili su berlinski Jevreji.

U Berlinu je 1933. godine, kada je Hitler došao na vlast, bilo oko 160.000 Jevreja, ali samo 1.400 ostalo ih je do 1945. na kraju Drugog svetskog rata. Ostali su emigrirali ili su ubijeni u logorima smrti.