Graničari Indije i Pakistana razmjenjuju vatru duž svoje granice u Kašmiru

Graničari Indije i Pakistana razmjenjuju vatru duž svoje granice u Kašmiru

Indijski i pakistanski vojnici razmenili su vatru i granatiranje duž svoje visoko militarizovane granice u spornom Kašmiru, ubivši indijskog graničnog stražara, saopštili su zvaničnici u četvrtak.

Vlasti u delu Kašmira koji kontroliše Indija saopštile su da su pakistanski vojnici u sredu uveče pucali iz minobacača i mitraljeza na granične prelaze u južnoj oblasti Džamua, nazvavši to „ničim izazvanim“.

Indijske granične bezbednosne snage su u saopštenju navele da su njihovi vojnici „prikladno odgovorili“ i da je jedan od njihovih graničnih stražara ubijen.

Nije bilo komentara iz Pakistana. Svaka strana često optužuje drugu za otpočinjanje graničnih okršaja u regionu Himalaja, što obe tvrde u celini.

Prošlog meseca, dva indijska graničara i tri civila povređena su u borbama duž granice sa Pakistanom.

Indija i Pakistan imaju dugu istoriju gorkih odnosa oko Kašmira. Vodili su dva od svoja tri rata od 1947. godine zbog svojih konkurentskih pretenzija na region. U delu Kašmira koji kontroliše Indija, militanti se bore protiv indijske vladavine od 1989. godine. Dve nacije su se 2003. dogovorile o prekidu vatre koji se uglavnom održao uprkos redovnim sukobima.

Konkurentna granica nuklearno naoružanih zemalja uključuje 740 kilometara (460 milja) neravni i planinski deo pod nazivom Linija kontrole koji čuvaju njihove vojske.

Obe zemlje takođe imaju odvojene paravojne granične snage koje čuvaju svoju donekle definisanu granicu na nižoj nadmorskoj visini od 200 kilometara (125 milja) koja razdvaja Kašmir koji kontroliše Indija i pakistansku provinciju Pendžab.

2021. godine, dve nacije su ponovo potvrdile svoj sporazum o prekidu vatre iz 2003. nakon višemesečnih skoro svakodnevnih borbi koje su ubile mnoge na obe strane u Kašmiru.