Implantati za grudi spasavaju život u bizarnom hitnom postupku

Implantati za grudi spasavaju život u bizarnom hitnom postupku

Lekari Daveia Bauera su imali problem. Pluća njihovog 34-godišnjeg pacijenta bila su toliko zaražena sojom bakterija otpornim na lekove da se nisu mogla zameniti za novi set u jednom potezu.

Dok su medicinski specijalisti u Northvestern Memorial Hospital u Čikagu imali mašinu koja je mogla da preuzme posao odsutnih organa na nekoliko dana dok telo ne očisti svaku preostalu infekciju, nije postojao konvencionalni način da se popuni ogromna praznina koju bi njihovo uklanjanje stvorilo u grudi pacijenta.

Na Bauerovu sreću, njegovi hirurzi su došli do savršenog rešenja: par DD implantata za grudi smešteni su tamo gde su mu nekada bila stara pluća.

„Neko ko aktivno umire i bio je tako bolestan poput Dejvida, generalno, neće imati mogućnost transplantacije, i obično samo umire“, rekao je glavni torakalni hirurg Ankit Bharat Džen Kristensen za CNN.

„Morali smo da smislimo strategiju da uradimo nešto što nikada ranije nismo radili.

Pušač po kutiji na dan od svojih ranih 20-ih, Bauer je 2014. zamenio duvan za cigarete, misleći kao i mnogi da je to zdravija alternativa. Kada je u aprilu ove godine oboleo od gripa, njegova pluća nisu bila u stanju da se izbore, brzo su ustupila mesto sekundarnoj infekciji od koje se činilo da nijedan antibiotik nije mogao da izleči.

Očajnički zadihan, Bauer se pojavio u bolnici u Sent Luisu, gde je ubrzo shvatila ozbiljnost njegovog stanja. On je stavljen na ECMO (ekstratelesnu membransku oksigenaciju) sistem kako bi preuzeo zadatak pluća da balansiraju gasove njegove krvi, ali je bilo jasno da sat otkucava.

„Dejvijeva pluća su bila toliko zaražena da su počela da se rastvaraju“, rekao je pulmolog Severozapadne medicine Rade Tomić.

„Ako ste pogledali njegov rendgenski snimak, ništa nije ostalo – pluća su bila potpuno ispunjena gnojem. Kada smo dobili poziv od Dejvijevog medicinskog tima iz Sent Luisa, mislili smo da možemo da mu pomognemo, ali je takođe bilo vrlo jasno. on ne bi preživeo transplantaciju u svom trenutnom stanju. Morao je da očisti infekciju pre nego što bismo mogli da ga uvrstimo na listu za transplantaciju, ali jedini način da to uradimo je da uklonimo oba pluća. Ovo je bila nepoznata teritorija za nas, ali naš tim je znao ako mi nismo mogli da pomognemo Dejviju, niko drugi ne bi mogao.“

Naša unutrašnja anatomija je poput dobro spakovanog kofera, sa svakim organom koji fizički podržava položaj svojih suseda. Neki sistemi tela mogu da se bave dodatnim prostorom, dok se drugi – poput kardiovaskularnog sistema – oslanjaju na okolni pritisak da bi funkcionisali.

U nedostatku presedana za protetička pluća, medicinski tim je bio primoran da razmišlja izvan torakalne kutije. Trebalo im je nešto savitljivo, sterilno i napravljeno od materijala za koji je malo verovatno da će reagovati sa već oslabljenim imunološkim sistemom tela.

Kako se desilo, činilo se da su implantati za grudi označili sve okvire, a dupli D su bili najbolji.

Na sreću, Bauer je imao mnogo toga za njega. Bio je relativno mlad, i kao pejzažista, skejtbording entuzijasta i golfer, inače u formi i zdrav. Imao je i sreće – dan nakon što su mu 26. maja uklonjena stara pluća, timu je ponuđen par donora.

Baueru su 28. maja uklonjeni privremeni implantati u grudima i stavljena nova zdrava pluća. Nakon nekoliko meseci oporavka i rehabilitacione terapije, život je mnogo svetliji za primaoca dvostruke transplantacije pluća, kome ne samo da je vraćeno zdravlje, već i nova ručica za igranje.

„Planiram da napravim majicu na kojoj piše „DD Davei“ i da promenim sve svoje profile za igre“, rekao je Bauer.

„Ali ozbiljno, tako sam ponosan što sam prvi pacijent Northvestern Medicine koji se podvrgao ovoj inovativnoj proceduri, i nadam se da će ovaj medicinski prvi put otvoriti put za više kritično bolesnih pacijenata da dobiju transplantaciju pluća u bliskoj budućnosti.“