Prva dama Ukrajine pozvala Unesko da proširi misiju u zemlji

Prva dama Ukrajine pozvala Unesko da proširi misiju u zemlji

Ukrajinska prva dama, Olena Zelenska, obratila se 42. sednici Generalne skupštine Uneska i apelovala na organizaciju da proširi svoje prisustvo u zemlji. U svom govoru, Zelenska je istakla značaj Uneska u očuvanju kulture i civilizacije u Ukrajini, posebno u svetlu savremenih izazova i sukoba.

Ona je naglasila da Unesko stoji na granici između civilizacije i haosa, između sećanja i kulture i savremenog varvarstva. Zelenska je istakla da je Unesko jedna od retkih organizacija koja efikasno deluje u očuvanju vrednosti koje su ugrožene.

U svom apelu za proširenje prisustva Uneska u Ukrajini, Zelenska je istakla razmere uništavanja koje je izazvano sukobima u zemlji. Istakla je potrebu dokumentovanja svih događaja kako bi se sačuvalo sećanje na kulturno nasleđe i istoriju zemlje. Ukrajini su potrebni autoritativni svedoci, ali uz garantovane mere bezbednosti, kako bi se obezbedilo da njihovo svedočenje o teroru ne bude opasno.

Zelenska je naglasila da ono što se dešava u Ukrajini nije samo problem te zemlje, već predstavlja demo verziju onoga na šta je moderno varvarstvo sposobno ako ostane nekažnjeno. Ona je istakla da je napad na Ukrajinu takođe napad na celu civilizaciju, koju Unesko posvećeno štiti.

U svom govoru, Zelenska je zahvalila Unesku na podršci i zaštiti kulturnih objekata u Ukrajini i istakla da je oštećeno na hiljade kulturnih objekata tokom sukoba. Osim materijalnih šteta, naglasila je i gubitak ljudskih života, uključujući poznate kulturne ličnosti i umetnike.

Na kraju svog govora, prva dama Ukrajine naglasila je potrebu za širom međunarodnom podrškom u očuvanju kulturnog nasleđa i civilizacije u Ukrajini. Unesko je značajan saveznik u tom procesu, a proširenje njegovog prisustva u zemlji može doprineti očuvanju kulture i istorije zemlje usred teških izazova i konflikata.