Republikanci u Predstavničkom domu SAD pozvali sina i brata predsednika Bajdena na saslušanje

Republikanci u Predstavničkom domu SAD pozvali sina i brata predsednika Bajdena na saslušanje

Nadzorni komitet Predstavničkog doma SAD, pod kontrolom republikanaca, saopštio je u sredu da je pozvao sina predsednika Džoa Bajdena, Hantera Bajdena, i brata Džejmsa Bajdena da se pojave na davanju iskaza u okviru istrage o opozivu. Republikanci tvrde da su Bajden i njegova porodica lično profitirali od političkih odluka koje je Bajden doneo dok je bio potpredsednik za vreme administracije bivšeg predsednika Baraka Obame.

Nakon poziva za iskaz, Hanter Bajdenov advokat, Abbe Lovell, nazvao je odluku „još jednim političkim štosom“. Hanter Bajden, međutim, izrazio je spremnost da se suoči sa Komitetom i razgovara o optužbama.

Osim Hantera i Džejmsa Bajdena, komitet je izdao sudski poziv Robu Vokeru, bivšem poslovnom partneru Hantera Bajdena. Takođe su zatraženi sudski pozivi za još četiri člana Bajdenove porodice i jednog bivšeg poslovnog partnera, Toni Bobulinski.

Istraga o opozivu je podržana od strane bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji se smatra favoritom za republikansku nominaciju za izbore 2024. godine.

Nije jasno da li će kompletan Predstavnički dom, koji je trenutno pod republikanskom većinom, glasati za opoziv predsednika Bajdena, iako je predsednik Majk Džonson podržao istragu.