Demokratski poslanici žele da Bajden zaštiti Palestince u SAD

Demokratski poslanici žele da Bajden zaštiti Palestince u SAD

Desetine demokratskih poslanika pozivaju predsednika Džoa Bajdena da preduzme korake da zaštiti Palestince u Sjedinjenim Državama, dok izraelske snage nastavljaju da se bore protiv Hamasovih militanata unutar grada Gaze, a hiljade beži iz tog područja zbog sve težih humanitarnih okolnosti, piše AP.

U pismu upućenom Bajdenu u srijedu, demokrate pozivaju na donošenje privremene zaštite za Palestince kroz vladine programe koji štite imigrante od povratka u zemlje koje su opustošene prirodnim katastrofama ili ratom. Zakonodavci navode sve veći broj smrtnih slučajeva u Gazi, posebno među djecom, zbog jednomesečnog rata Izrael-Hamas i nedostatka hrane i vode.

„U svetlu tekućeg oružanog sukoba, Palestinci koji su već u Sjedinjenim Državama ne bi trebalo da budu prisiljeni da se vrate na palestinske teritorije, u skladu sa izjavljenom posvećenošću predsednika Bajdena zaštiti palestinskih civila“, napisali su zakonodavci u pismu, dostavljenom agenciji Asošiejted pres pre njegovog oslobađanja.

Pismo je značajan napor demokrata da brane i zaštite Palestince u trenutku kada su vodeći republikanci, uključujući bivšeg predsednika Donalda Trampa i druge koji se bore za predsedničku nominaciju GOP-a, pozvali SAD da zabrane Palestince da pobegnu od rata u Gazi.

Prošlog meseca, tokom kampanje u Ajovi, Tramp je zapretio da će proširiti zabranu putovanja muslimanima koju je izdao izvršnom naredbom tokom svog predsedništva. Guverner Floride Ron DeSantis rekao je da SAD ne bi trebalo da primaju palestinske izbeglice koje pokušavaju da napuste Gazu jer su, kako je insistirao, „svi antisemitski nastrojeni“.

Niki Hejli, bivša guvernerka Južne Karoline, naglasila je da je Amerika „uvek bila saosećajna sa činjenicom da možete odvojiti civile od terorista“, što je navelo DeSantisov super PAC da napadne Hejli po tom pitanju.

Američki zakon daje vlastima široku slobodu da uskrate ulazak ljudima ako predstavljaju bezbednosne rizike. Slučajevi da ekstremisti ilegalno pređu u SAD takođe praktično ne postoje.

Zahtev demokrata Bajdenu odnosio bi se samo na Palestince koji su već u Sjedinjenim Državama.

Prema Stejt departmentu, SAD su 2022. izdale oko 7.200 privremenih viza ljudima sa pasošima Palestinskih vlasti. Ukazujući na tu cifru, demokrate su tvrdile da bi „broj korisnika bio mali, dok bi beneficija mogla biti spasonosna.

Zahtjev predvodi senator iz Ilinoisa Dik Durbin, drugorangirani demokrata Senata i predsjedavajući Odbora za pravosuđe, koji nadgleda imigracionu politiku. Takođe ga potpisuju senator Džek Rid, koji vodi Komitet za oružane snage, Elizabet Voren iz Masačusetsa i Berni Sanders iz Vermonta. Oko 70 demokrata u Predstavničkom domu potpisalo je potpis, uključujući predstavnicu Pramilu Jaiapal iz Vašingtona, koja predsedava Kongresnim progresivnim kokusom, i Jana Šakovskog iz Ilinoisa.

Privremeni zaštićeni status je program kroz Odeljenje za unutrašnju bezbednost koji pruža privremeni boravak, uključujući mogućnost rada, ne-američkim državljanima koji su trenutno ovde, a čije matične zemlje se smatraju previše opasnim za povratak. Zakonodavci takođe traže od Bajdena da koristi odloženi prinudni odlazak, program sličan TPS-u koji se koristi po nahođenju predsednika.

Slične zaštite su izdate u prošlosti, kažu zakonodavci. Na primer, SAD su ponudile privremeni zaštićeni status za stanovnike Kosova usred oružanog sukoba 1998. U to vreme, Kosovo je bilo pokrajina Srbije i nije proglasilo nezavisnost sve do 2008. godine.