Evropsko tužilaštvo pokreće istragu protiv hrvatskih državljana zbog malverzacija na Geodetskom fakultetu

Evropsko tužilaštvo pokreće istragu protiv hrvatskih državljana zbog malverzacija na Geodetskom fakultetu

Evropsko tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv 29 hrvatskih državljana i jedne firme zbog ozbiljnih sumnji da su izvršili krivotvorenje isprava i prevaru u procesima nabavke na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Prema saznanjima istrage, dekan i profesor Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizovali su tendere za četiri istraživačka projekta u periodu od 1. oktobra 2019. do novembra 2023. Ukupna vrednost ovih projekata iznosila je gotovo 6 miliona eura, pri čemu je čak 85% ovih sredstava poteklo iz fondova Evropske unije.

Prema istrazi, hrvatski profesori su organizovali 28 tendera na način da su unapred dogovorene kompanije bile namenjene za pobedu. Kao protivuslugu, osumnjičeni su primali „mito“ u različitim oblicima, bilo da je reč o ličnim davanjima ili plaćanjima za rad na njihovim privatnim projektima.

Ukupno je putem ovakvih sumnjivih tendera oprano više od 2 miliona evra, pri čemu je više od 1,7 miliona evra bilo sredstva iz fondova EU.

Osim toga, dekan i profesor sa Geodetskog fakulteta su koristili ova sredstva za ličnu korist. Kupili su dva automobila za privatnu upotrebu zaposlenih na fakultetu, kao i luksuznu jahtu vrednu skoro 600.000 evra, koja je umesto korišćenja za istraživački rad, bila iznajmljivana studentima.

Svi osumnjičeni u ovom slučaju, uključujući dekana i profesora sa Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, privedeni su u sredu, 8. novembra.

Ovaj slučaj podseća na potrebu Evropske unije da ozbiljno pristupi rešavanju problema sukoba interesa i korupcije među evropskim zvaničnicima, a Francuska je izrazila nameru da se ovim pitanjima posveti ozbiljnije unutar EU.