SAD i Izrael vrše pritisak na EU da uvede nove sankcije Hamasu

SAD i Izrael vrše pritisak na EU da uvede nove sankcije Hamasu

Izrael i Sjedinjene Države podstiču Evropsku uniju da uvede nove sankcije terorističkoj grupi Hamas nakon napada na izraelsku teritoriju 7. oktobra, piše Politiko.

Pet diplomata EU, sa kojima je Politiko razgovarao pod uslovom anonimnosti, reklo je da nisu upoznati sa predlogom Evropske komisije za nove sankcije Hamasu. Za takav stav davali su različita objašnjenja.

Jedan sagovornik je rekao da EU ne može da prikupi dokaze o umešanosti pojedinih lidera Hamasa u terorističke aktivnosti. Druga je osetljivost teme rata između Izraela i Hamasa u nekim državama članicama, što će otežati pronalaženje jednoglasne podrške za sankcije.

Predstavnik Evropske komisije izjavio je da se Hamas već nalazi na listi terorističkih organizacija EU, pa je „davanje resursa, uključujući i finansijske, direktno ili indirektno dostupnih Hamasu, već zabranjeno“.

U međuvremenu, izraelski ambasador u Izraelu Haim Regev rekao je za Politiko da se trenutna ograničenja ne primenjuju kako treba i da su potrebne dodatne sankcije kako bi se kaznili oni koji su umešani u terorističke aktivnosti grupe.

„Već smo počeli da razgovaramo o ovom pitanju u Evropi i sa EU, pokušavajući da shvatimo šta više može da se uradi, jer, na kraju krajeva, ovo (Hamas. – Prim. aut.) predstavlja pretnju ne samo Izraelu, već i Evropi. “, dodao je diplomata.

Nakon napada, SAD su uvele sankcije 10 ključnih militanata Hamasa, kao i brojnim „finansijskim posrednicima“ u susednim zemljama kao što su Sudan, Turska, Alžir i Katar. Japan je takođe uveo slične mere.