Cene nafte padaju na trogodišnji minimum usled zabrinutosti za tražnju

Cene nafte padaju na trogodišnji minimum usled zabrinutosti za tražnju

Cene nafte zabeležile su pad od preko 2% u sredu, dostigavši najniži nivo u više od tri meseca zbog rastućih zabrinutosti u vezi sa slabljenjem tražnje za naftom u SAD i Kini.

Fjučersi nafte Brent oslabili su za 2,07 dolara, ili 2,5%, na 79,54 dolara po barelu. Američka nafta (WTI) izgubila je 2,04 dolara, ili 2,6%, spuštajući se na 75,33 dolara po barelu. Obe referentne vrednosti su pale na svoje najniže nivoe od sredine jula.

Analitičari iz ING-a, Voren Paterson i Eva Menti, istakli su da je tržište manje zabrinuto zbog potencijalnih poremećaja u snabdevanju na Bliskom istoku i više usmereno na ravnotežu ponude i tražnje.

Uzimajući u obzir i cene, izveštaji su ukazivali na rast američkih zaliha sirove nafte za gotovo 12 miliona barela prošle nedelje, što bi predstavljalo najveću izgradnju od februara. Međutim, američka Uprava za energetske informacije (EIA) je odložila objavljivanje nedeljnih podataka o zalihama nafte, obično sredom, do 15. novembra zbog nadogradnje sistema.

U međuvremenu, proizvodnja sirove nafte u SAD će ove godine porasti za manje nego što se prvobitno očekivalo, ali će potrošnja nafte opasti za 300.000 barela dnevno, saopštila je EIA, revidirajući svoju prethodnu prognozu rasta od 100.000 barela dnevno.

Iz Kine, najvećeg svetskog uvoznika sirove nafte, stigli su podaci koji pokazuju da se njen ukupan izvoz roba i usluga smanjuje brže nego što se očekivalo, što je izazvalo zabrinutost u vezi sa izgledima za tražnju za energijom.

U eurozoni, pad maloprodaje je dodatno ukazao na slabi potrošački sentiment i izglede za recesiju.

Analitičari iz Goldman Sachsa procenjuju da će neto izvoz nafte šest članica OPEK+ grupe ostati samo 600.000 barela dnevno ispod nivoa iz aprila. OPEK je ranije najavio kumulativno smanjenje proizvodnje od 2 miliona barela dnevno od aprila 2023. godine.

Rusija, članica OPEK+ grupe, razmatra ukidanje zabrane izvoza nekih vrsta benzina, izjavio je ministar energetike, Nikolaj Šulginov.

Ova mera je uvedena kako bi se suprotstavila visokim cenama i nestašicama goriva u zemlji. Vladina politika je već ublažila ove restrikcije 6. oktobra, omogućavajući izvoz dizela cevovodom, ali je zadržala ograničenja za izvoz benzina.

Banka Barkley je revidirala prognozu cene sirove nafte Brent za 2024. godinu, snižavši je za 4 dolara na 93 dolara po barelu.