Francuski državljanin osuđen na pet godina zatvora u Iranu, dok troje drugih ostaju u pritvoru

Francuski državljanin osuđen na pet godina zatvora u Iranu, dok troje drugih ostaju u pritvoru

Francuska je saopštila da je jedan od njenih državljana, Luis Arno, osuđen na pet godina zatvora u Iranu na osnovu neosnovane osude. Ova odluka je izazvala napetost u odnosima između Francuske i Irana. Francuska je nazvala hapšenja i osude svojih državljana u Iranu proizvoljnim i ekvivalentnim državnom uzimanju talaca.

Luis Arno je uhapšen u Iranu u septembru 2022. godine i nalazi se u zatvoru Evin u Teheranu. Prema izjavama njegove majke Silvi, osuđen je na pet godina zatvora pod optužbom za „propagandu i nanošenje štete bezbednosti iranske države“, što ona smatra potpuno neosnovanim i sličnim optužbama koje se često koriste protiv drugih stranih državljana u Iranu.

Iran je u poslednjih nekoliko godina uhapsio mnoge strane državljane i dvojne državljane, optužujući ih za špijunažu i bezbednosne pretnje. Ova hapšenja često su izazvala kritike i optužbe za pokušaj iznude ustupaka od strane Irana. Iran, koji ne priznaje dvojno državljanstvo, negira da koristi zarobljenike kao diplomatsko sredstvo pritiska.

Napetosti između Francuske i Irana nastavljaju se zbog ovih događaja, dok Francuska zahteva hitno puštanje svojih državljana na slobodu.