Azerbejdžanski predsednik se obraća na vojnoj paradi u Karabahu i kaže „pokazali smo celom svetu“

Azerbejdžanski predsednik se obraća na vojnoj paradi u Karabahu i kaže „pokazali smo celom svetu“

Stotine azerbejdžanskih vojnika paradirale su kroz glavni grad Karabaha, Khankendi, u sredu kako bi obeležile Dan pobede Azerbejdžana. Ova parada predstavlja zvanično zauzimanje tog regiona od strane Azerbejdžana u septembru 2020. godine nakon munjevitog poraza etničkih jermenskih snaga u šestonedeljnom ratu.

Khankendi, prethodno poznat kao Stepanakert, bio je sedište samoproglašene separatističke vlade Nagorno-Karabaha, koja je dobila kontrolu nad ovom oblašću tokom separatističkog rata 1994. godine. Međutim, Azerbejdžan je povratio ovaj region i veći deo okolne teritorije tokom sukoba 2020. godine, završivši primirjem posredovanim od strane Rusije.

Parada u Khankendiju uključivala je vojnu tehniku i tenkove, a predsednik Azerbejdžana, Ilham Alijev, istakao je snagu, odlučnost i nesalomiv duh azerbejdžanskog naroda. Tokom parade, prikazana je i vojna oprema koja je zaplenjena od strane azerbejdžanskih snaga od etničkih Jermena.

Iako ovom paradom Azerbejdžan slavi osvajanje Khankendija i okolnih teritorija, taj region je ostao gotovo pust jer je više od 100.000 etničkih Jermena napustilo oblast nakon završetka sukoba 2020. godine.