Najmanje sedam otrovanih pićem u Hrvatskoj: Toksilog objašnjava mogući uzrok

Najmanje sedam otrovanih pićem u Hrvatskoj: Toksilog objašnjava mogući uzrok

Sve je više slučajeva trovanja koja su navodno povezana s gaziranim pićima. U Hrvatskom zavodu za javno zdravlje je dovršen prvi deo analize sumnjivih pića koja su izdvojena s lokacija u Rijeci, a kako navode hrvatski mediji, utvrđeno je da su neki od uzoraka bili kontaminirani kiselinom. Toksikolog dr Franjo Plavšić za N1 Zagreb je komentarisao koje bi materije mogle da prouzrokuju ovakve simptome i povrede.

Kod pacijenata se razvijaju blaži simptomi koji uključuju peckanje i bol, a nakon gutanja proizvoda, mogu se javiti bolovi iza grudne kosti i u području ispod rebara, te promenjen ukus namirnice.

Na upit koje materije mogu da uzrokuju ovakve simptome , toksikolog Plavšić odgovara:

„Različite nagrizajuće supstance – kiseline, kaustične sode, dezinficijensi. To su opšti simptomi nagrizajućih materija. Pitanje je koliko je tih slučajeva bilo stvarno, a koliko ih je uzrokovano strahom”, dodao je toksikolog za N1 Zagreb.

Navodi da nekima nije ništa, nego je to sve posledica straha, prema njegovim rečima.

O tome je u sredu ujutro govorio i ministar zdralvja Hrvatske Vili Beroš:

„Kod mnogih je upitno radi li se o hemijskoj povredi ili psihogenoj reakciji. U ovakvim slučajevima događaju se histerije, kad ljudi počnu da se plaše. I bojaće se sigurno mnogi, no srećom, to su sada blage ozlede, lečenje je jednostavno i nije dugotrajno. Što je to tačno bilo, to je sad stvar policije”, kazao je.

Plavšić je podsetio na tzv. mlečnu aferu u Zagrebu od pre 20-ak godina.

“Nepoznati počinitelj je ulazio u prodavnice i špricom ubrizgavao neki od naftnih derivata u mlečne proizvode koji su u čašama. U prodavnicama su videli osobu koja se motala oko polica s mliječnim proizvodima, ali nisu ga uspjeli uvatiti.”

Što se tiče aktualnih slučajeva trovanja, Plavšić smatra da vjerojatno nije došlo do pogreške u proizvodnji.

“Da se u proizvodnji nešto dogodilo, to su velike serije tako da je malo verovatna mogućnost da je došlo do velike greške u proizvodnji. U transportu je to moguće, u skladištima i na mestima na kojima se to prodaje. To je sada stvar policije”, zaključio je toksikolog Plavšić.